Autokoulujen opetustavoitteet ovat kaikilla samat, mutta käytännön toteutuksissa on eroja.
MTV Autot pohti viime viikolla sitä, saako maaseudulla ajokortin helpommin kuin kaupungissa. Autokoulunopettaja ja lukijat kertovat nyt omat näkemyksensä asiaan.
Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilammen mukaan perusvalmiudet ovat aina samat, kävitpä ajokoulun missä päin Suomea tahansa. Helsingin Liikennekoulun opetustoimintavastaava Hannu Niemi ei ole asiasta täysin samaa mieltä.
Niemen mukaan kaikilla autokoulun suorittaneilla ei ole samoja ajovalmiuksia toimia liikenteessä, vaan täysin päinvastoin.
Maaseudulla painotetaan eri asioita kuin kaupungissa
Niemen mukaan ajovalmiuteen vaikuttavat lukuisat tekijät.
– Kellään ei ole samoja valmiuksia, vaikka olisi sama autokoulu, opettaja, tutkinnon vastaanottoympäristö, tutkinnon vastaanottaja ja niin edelleen. Autokoulussa opitaan hyvin yksilöllisesti ja lähtötaso autokouluun tullessa on aivan todella erilainen, Niemi korostaa.
Ajotaitoa ja -opetusta tulisikin aina arvioida kokonaisvaltaisemmin, ei yksittäisten tekijöiden perusteella.
Ajotaidon lisäksi autokoulussa opitaan muutakin, kuten oman ajotavan kyseenalaistamista ja realistista arviointia.
Maaseudulla opetuksen painopisteet voivat olla eri kuin kaupungissa, jossa muun liikenteen huomioon ottaminen on tärkeässä roolissa.
– Opetussuunnitelman puitteissa autokouluilla on melko samanlaiset tavoitteet. Todellisuudessa harvaanasutulla alueella varmasti painotetaan ajotaidon eri tasoja eri suhteessa kuin suuremmissa keskuksissa, Niemi kertoo.
”Peruuttamiseen sopivia parkkipaikkoja piti etsiä”
Myös lukijat ovat samaa mieltä siitä, että autokoulujen välillä on suuria eroja niin opetuksen kuin ajokokeen suorittamisenkin välillä. Kolme lukijaa kertoo oman ainutlaatuisen autokoulumuistonsa.
Inssireitti määräytyi ulkonäon perusteella
”Kotikaupungissani liikkui sitkeä huhu siitä, että eräs inssiopettaja suosii naisia. Huhun mukaan ”muodollisesti pätevä” nainen sai ajaa helpon reitin suoraa maantietä, muut joutuivat ajamaan keskustassa. Menin ajamaan inssiä ja kuulin, että saan juuri tämän kyseisen herran valvojakseni. Astuin autoon, hän katsoi minua ja totesi kuivasti ”juna-asemalle”. En varmaan sitten ollut tarpeeksi ”muodokas”! Mokasin ajaessani monta kertaa ja en varmaankaan oikeasti olisi saanut saada korttia, mutta hän kuitenkin antoi sen.
Googlasin muuten tätä kirjoittaessani kyseisen henkilön nimen, ja hahaa, hänen seksismistään valitetaan myös keskustelupalstoilla!”
– Nainen, autokoulusta jo vuosikymmen aikaa
"Pid pellit suorana ja kortti taskussa"
”Omat kokemukseni autokoulusta ovat pelkästään positiivisia. Pitkän lukiopäivän pääteeksi pidetyt teoriatunnit koettelivat välillä jaksamista, mutta eivät silti olleet mitään pakkopullaa. Autokoulun opettajani oli erittäin mukava kaveri, ja ajotunneilla oli aina rento ja hyvä fiilis.
Lähikaupungin katuja oli hauska ajella peruuttamiseen sopivia parkkipaikkoja etsiessä. Vaikkei opetusautonani toimineen pikku pösön rattiin ole sen koommin tullut ikävä, niin rakkaus ajamiseen syttyi jo tuolloin. Inssikin oli mukava kokemus, kun vaan oli se asenne, että hyvin menee ja kyllähän minä osaan. Puolivälissä ajokoetta luulin jo inssin tekevän jonkin muistiinpanon, mutta hän vain katso kelloa, minkä jälkeen heitettiin vielä pieni lenkki ennen katsastuskonttorin pihaan palaamista.
Kortin saatuani sain vielä viimeisen ohjeen autokoulun opettajalta: Pidä pellit suorina ja kortti taskussa. Ja näin olen tehnytkin.”
– Maalaistyttö -90
Inssi läpi käsi murtuneena
”Ajoin ajokorttini maaseudulla, jossa ei ollut pahemmin muuta liikennettä, saati sitten yksisuuntaisia katuja. Ajokokeen ajoin käsi murtuneena ja vastaan tuli vain muutama auto.
Ihmettelen vieläkin, että oikeastaan läpäisin inssin, sillä en voi sanoa osaavani ajaa. Olen ajokortin saatuani muun muassa peruuttanut auton suoraan puuhun ja saanut automaattisen käsijarrun päälle keskellä suoraa tietä. Lisäksi pelkään suurimman osan ajoajasta sekä vastaantulevia että perässä ajavia autoja.”
– Ajokortti taskussa, en tiedä miksi