Maanantaista alkaen joka ainoalla veneellä on oltava nimetty päällikkö – näistä asioista hän on vastuussa

1:56imgPresidenttiemme veneitä esiteltiin Turussa vuonna 2017.
Julkaistu 29.05.2020 10:43

Ville Järveläinen

Uuden tieliikennelain ohella maanantaina 1. kesäkuuta astuu voimaan myös uusi vesiliikennelaki, joka korostaa erityisesti veneen päällikön vastuullista roolia.

Kun uusi vesiliikennelaki otetaan käyttöön maanantaina, tulee sen jälkeen jokaiselle veneelle nimetä vesille lähdettäessä päällikkö. Ammattiliikenteessä päälliköt ovat tuttu juttu jo entuudestaan, mutta nyt käytäntö laajenee koskemaan myös huviveneitä.

Päällikön tehtävänä on vastata kaikkien veneessä olevien turvallisuudesta. Päälliköltä ei kuitenkaan vaadita veneilyajokorttia tai muutakaan pätevyyttä, vaan tehtävään kelpaa kuka tahansa, jolla on riittävä ikä, kyky ja taito veneilyyn sekä vastuullisen veneilijän asenne.

– Epäselvissä tapauksissa veneen päälliköksi oletetaan veneen rekisteriin merkitty omistaja tai haltija, jos tällä on ollut mahdollisuus vaikuttaa veneen kulkuun, Traficomin erityisasiantuntija Kimmo Patrakka neuvoo viraston tiedotteessa.

Lue myös: Muista nämä, jos aiot kuljettaa venettä trailerilla – erityisesti yksi asia on parempi yli- kuin aliarvioida

Päällikön, joka on lähtökohtaisesti veneen kuljettaja, tulee huolehtia myös itse vesikulkuneuvon turvallisuudesta ja siitä, että kaikkia vesikulkuneuvossa olevia on ohjeistettu turvalliseen toimintaan. Päällikkö vastaa, että varusteet ovat helposti saatavilla eli esimerkiksi kelluntapukineita ei voi matkan aikana säilyttää lukkojen takana.

Päällikkö vastaa myös siitä, että pelastusliivit on kaikilla puettuina, mikäli olosuhteet niin edellyttävät. Niiden jatkuvaa käyttöpakkoa ei kuitenkaan ole laissa jatkossakaan.

Veneen päällikön muistilista

Mistä kaikesta veneen päällikkö on vastuussa? Traficom kokosi muistilistan veneen päällikölle:

  1. Tarkista veneilyolosuhteet – huonolla kelillä veneilemään ei kannata lähteä, vaan siirtää lähtöä suosiolla seuraavaan päivään.
  2. Tarkista veneen ja varusteiden kunto: Jokaiselle veneilijälle sopivankokoinen ja hyväksytty pelastusliivi ja veneeseen äyskäri tai pilssipumppu sekä veneen koosta riippuen mela, airot tai ankkuri köysineen. Moottoriveneilijän mukaan lähtee myös toimiva käsisammutin.
  3. Ota mukaan veneen rekisteröintitodistus ja muut tarvittavat asiakirjat. Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan myös ajantasaisia merikarttoja.
  4. Neuvo muita veneen kyydissä olevia turvallisesta toimimisesta veneessä: veneilemään lähdetään vain selvinpäin, ja pelastusliivien tai muiden kelluntapukineiden tulee olla puettuna tai helposti saatavilla.
  5. Huolehdi, ettei veneily aiheuta haittaa tai häiriötä muille ihmisille tai ympäristölle.

Lähde: Traficom

Lue myös: Miljoonien hintaisessa AMG-muskeliveneessä pöyristyttävä määrä perämoottoreita ja tehoa – Mersulta supermaasturi sävy sävyyn

Tuoreimmat aiheesta

Veneet ja laivat