Harjoituslenkit muuttuivat painajaiseksi: urheilijaa heiteltiin kivillä ja uhkailtiin kotimaassaan – valmistautuu nyt ensimmäisiin olympialaisiinsa

GettyImages-465430739
2014 Getty Images
Julkaistu 15.07.2021 07:01
Toimittajan kuva

Juhana Nyman

juhana.nyman@mtv.fi

Masomah Ali Zada valmistautuu ensimmäisiin olympialaisiinsa Ranskassa, johon hän pakeni kotimaastaan vuonna 2017. Afghanistanissa syntynyt pyöräilijä joutui väkivallan kohteeksi, koska käytti urheiluvaatteita ja harrasti pyöräilyä julkisesti. Tokiossa hän kilpailee pakolaisten joukkuueessa.

Pakolaisten joukkue nähtiin ensimmäistä kertaa vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisissa. Tuolloin kymmenen urheilijaa lähetti suorituksillaan toivon ja yhteenkuuluvuuden viestiä miljoonille pakolaisille eri puolilla maailmaa. 

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) Refugee Athlete Support -ohjelman kautta tuetaan pakolaisurheilijoita ja autetaan heitä harjoittelussa.

– Tämä symboloi toivoa kaikille maailman pakolaisille, ja osoittaa maailmalle, minkä kokoisesta kriisistä tässä on kysymys. Se osoittaa myös kansainväliselle yhteisölle, että pakolaiset ovat ihmisiä siinä missä kaikki muutkin ja ovat rikkaus yhteiskunnalle, Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach lausui.

LUE MYÖS: Kaksinkertainen olympiavoittaja harmittelee – McDonaldsia ei nähdä kisakylässä ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen: "Söin sitä joka päivä"

Tokioon osallistuva 29 hengen pakolaisten joukkue julkistettiin kesäkuussa. Mukana oli myös naisten maantiepyöräilyn aika-ajoon osallistuvat Masomah Ali Zada. Alla olevalla videolla Ali Zada kertoo pyöräilyurastaan pakolaisten joukkueen Instagram-sivuilla.

Ali Zada sanoo edustavansa olympialaisissa ihmisyyttä ja kaikkia niitä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan.

– Kyse ei ole vain minusta. Tämä on kaikille naisille Afghanistanissa ja kaikissa maissa, joissa naisilla ei ole oikeutta ajaa pyörällä, Ali Zada sanoo.

– Haluan osoittaa kaikille niille miehille, jotka ajattelivat, ettei pyöräily ole naisille, että olen päässyt olympialaisiin saakka. Jos minä pystyn siihen, kuka tahansa nainen, missä tahansa maassa, kuten Afghanistanissa, pystyy siihen, Ali Zada sanoi Cyclingnewsin mukaan valinnan julkistamisen jälkeen.

28. heinäkuuta ajettavassa maantiepyöräilyn aika-ajossa on mittaa 22,1 kilometriä. Kilpailu tulee olemaan Ali Zadalle ensimmäinen laatuaan. Entisessä kotimaassaan hän ei tottunut pyöräilemään yksin.

Afghanistanin Hazara-vähemmistöön kuuluva Ali Zada aloitti pyöräilyn hänen perheensä ollessa maanpaossa Iranissa. Perheen palattua Kabuliin hän liittyi Afghanistanin maajoukkueeseen 16-vuotiaana. Elämä pyöräilevänä naisena ei ollut helppoa.

Ali Zada keroo, että häntä uhkailtiin, lyötiin ja jopa heiteltiin kivillä hänen ajaessaan teillä.

– Ensimmäisenä vuotena joku löi minua takaapäin ajaessaan autolla ohi. Lähes kaikilla naisilla, jotka pyöräilivät, oli samanlaisia kokemuksia. Meitä solvattiin.

LUE MYÖS: Saksan jalkapallomaajoukkueella huolestuttava ongelma – edessä hurjaa urakointia Tokiossa

Urheiluvaatteiden pitäminen osoittautui naisille vaaralliseksi. Miespuoliset joukkuetoverit suojelivat Ali Zadaa pyörälenkeillä muodostamalla suojamuurin hänen ympärilleen.

Ali Zada alkoi menestyä kilpailuissa, mutta lopulta liian hyvä menestys teki tilanteesta kestämättömän. Huomio lisääntyi, ja jopa omat sukulaiset painostivat Ali Zadaa lopettamaan ajamisen. Lopulta hän haki perheensä kanssa turvapaikkaa Ranskasta.

– On todella tuskallista, kun joutuu jättämään kotimaansa, mutta ei ollut muuta vaihtoehtoa. Uskon, että jokainen pakolainen ymmärtää tilanteen.

Vuonna 2017 Ali Zada kertoi France 24:n haastattelussa tilanteestaan Afghanistanissa.

– Afghanistanissa miehet ajattelevat, etteivät naiset voi ajaa pyörällä. Taliban on kieltänyt meiltä urheilun. 

Nykyisin Ali Zadan päivät Ranskassa Lillen kaupungissa täyttyvät opiskelusta ja pyöräilyharjoittelusta.

– Pyöräillessä tuntee olevansa vapaa. Kukaan ei sano, että en voisi tehdä jotakin, koska olen nainen.

Heinäkuussa on edessä suuri päivä.

– En koskaan uskonut, että pääsisin olympialaisiin, mutta jatkoin ajamista. Jatkoin unelmoimista ja jatkoin ajamista ja työskentelin kovasti. Nyt olen tehnyt sen.

Lähteet: Cyclingnews, Firstpost, Olympics.com.

Tuoreimmat aiheesta

Tokio 2020