Seinäjoella kokoustaneet pohjoismaiset ruoantuottajat ovat huolissaan ruoan riittävyydestä.
Ruoantuottajat Pohjoismaissa ovat myös hyvin eri tilanteessa verrattuna toisiinsa: Tanska kasvattaa vientiin suurimman osan ruuastaan, Ruotsissa omavaraisuus on pudonnut jo puoleen.
Vihreä siirtymä kuitenkin koskettaa kaikkia, vaikka energian ja lannoitteiden hinta on moninkertaistunut.
– Kriisitilanne, ihan oikeastaan kaikkialla, sanoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttila.
Marttilan mukaan ilmassa on halua niin poliittiselta kuin yhteiskunnalliseltakin näkökulmalta edistää vihreää siirtymää. Hän esittää kuitenkin yleisen tuottajien keskuudessa olevan huolen.
– Miten tätä (vihreää siirtymää) tehdään tämmöisessä kriisissä, kun rahat eivät riitä päivittäisen toiminnan ylläpitämiseen.
Lue myös: Viljojen hinnat nousivat rajusti – myös lihan tuottajahinta korkeimmalla tasollaan 2000-luvulla
9:17Maatalous ahdingossa, yrittäjät lähtevät alalta.
Maatalouden yrittäjätulot osittain miinuksella
Suomessa maatalouden yrittäjätulo on pudonnut nopeasti, osittain se on jo miinuksella. Kun muualla Euroopassa ruuan hinta nousi jo talvella, Suomessa vasta paljon myöhemmin.
– Lohen hinta pomppasi heti talvella. Norjan lohen myyjät ovat paljon parempia neuvottelijoita kuin suomalaisten ruokayritysten myyjät, Marttila sanoo.
Pohjoismaiden tuottajajärjestöjen ja maatalousosuuskuntien yhteistyöelin NBC:n puheenjohtaja Sören Södergaard ajattelee, että poliitikkojen pitäisi tukea tuottajia, eikä asettaa esteitä heidän tielleen.
Suomella on kuitenkin kenties jotain, mistä muut maat haluavat ottaa mallia: huoltovarmuuskeskus.
– Uskallan väittää, että Suomi on tässä suhteessa mallikelpoinen maa, sanoo pohjoismainen yhteistyö- ja tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist.