Miten suomalainen ruuantuotanto selviää yli Ukrainan sodan aiheuttaman kriisin? SuomiAreenan Taitekohdat-ohjelmassa peräänkuulutettiin ratkaisuja, jotta jatkossakin suomalainen voisi ostaa kotimaista ruokaa.
Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luodon mukaan on jo havaittavissa, että suomalaisten tarjousostaminen on lisääntynyt ja yhä useampi siirtyy halvempiin tuotemerkkeihin. Nämä ovat reaktioita elintarvikkeiden hintojen nousuun, joka näkyy jo nyt.
– Tämän vuoden toukokuussa ruoka oli 9 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten, ja torstaina tulee kesäkuun luvut, Luoto sanoo.
Pellervon taloustutkimus on ennustanut, että ruuan hinta nousee tänä vuonna 11 prosenttia.
Maatalousyrittäjä: Alkutuottajalle myyntihinnan nousu täysin mitätön
Maatalousyrittäjä Mari Mattila kertoo, että vaikka tuottajahinnat ovat jo nousseet, eivät ne ole nousseet missään suhteessa tuotantokustannuksiin nähden. Hän vaatikin kaupan alalta toimia, jotka heijastuisivat moninkertaisesti alkutuotantoon.
– Omaan myyntitiliini tuli muutama viikko sitten per vasikka 15 sentin kilohinnan korotus, joka tarkoittaa käytännössä 45 euroa per vasikka siinä myyntihinnassa, joka on siis täysin mitätön.
– Hätä on aivan älyttömän suuri, hän sanoo.
Päivi Nerg: Kyseessä akuutti kriisi
MTK:n elinvoimajohtaja Päivi Nerg sanoo, että kotimainen kuluttaja haluaisi ostaa kotimaista ja toivoo kotimaisen ruuantuotannon säilyvän. Hänen mukaansa edessä on kuitenkin vakava kysymys siitä, onko uusia toimenpiteitä, joilla tämä varmistetaan. Hänestä kyseessä on akuutti kriisi.
– Näillä toimenpiteillä meillä on ihan oikeasti uhka, ettei se säily, hän toteaa kotimaisesta ruuantuotannosta.
Millä toimilla tilanne ratkaistaan? Taitekohdissa esille tuotiin niin valtion tukipolitiikka kuin alkutuotannon, elintarviketeollisuuden kuin kaupan välisten sopimusten uudelleenarviointi. Kuuntele keskustelu videolta alta.
17:16