Ranskan presidentti Emmanuel Macron julkaisi Ukrainan sodan tuomitsevan lausunnon Twitterissä yhdessä Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.
Julkaisussa muun muassa sanotaan, että presidentit yhdessä peräänkuuluttavat kunnioitusta Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja suvereniteetille.
Lausunto julkaistiin G20-maiden kokouksen yhteydessä.
Suomen entisen Moskovan-suurlähettilään Hannu Himasen mukaan Kiina pelaa tässäkin suhteessa omaa peliään.
– Ilmoitus ei kuitenkaan välttämättä ole niin mustavalkoinen tai joko-tai-asetelma eli Kiina joko tukee tai ei tue Venäjää, Kiina pelaa myös omaa peliään.
Merkittävänä Himanen kuitenkin pitää sitä, että Xi tavannut Macronin lisäksi myös Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin.
– Ydinasevaltojen yhdessä toiminen on hyvin merkittävää.
Himanen ei usko, että ilmoituksella on mitään välittömiä seurauksia.
– Maat viestittävät Venäjälle ja Putinille monenlaisia asioita. Ehkä tärkein viesti koskee ydinaseita. Ydinaseet ovat Venäjän kannalta oikeastaan ainoa asia, joka tekee Venäjän todella suurvallaksi.
Kiina on tunnettu Venäjän liittolaisena, ja Himasen tulkinnan mukaan Kiinan ei olisi varsinaisesti muuttanut kantaansa.
– Se pelaa omaa peliään ja sillä on omat intressinsä. Kiinan asenne on perinteisesti ollut vakautta korostava ja maiden rajojen alueellista koskemattomuutta korostava.
Presidentti Vladimir Putinin kannalta olisi tietysti tärkeää, että Kiina olisi yhtä mieltä hänen kanssaan.
– Avointa ja rajatonta tukea Ukrainan sodassa Putinin on turha Kiinalta odottaa.
Monet maat eivät ota kantaa Ukrainan sotaan
Twiitissä Macron kirjotti myös, että konfliktin seuraukset ulottuvat Euroopan rajojen ulkopuolelle, selviydymme niistä Ranskan ja Kiinan läheisen yhteistyön avulla. Mitä tästä voidaan ajatella?
– Se on viittaus monenlaisiin asioihin, kysymys energiasta, kysymys elintarvikkeista. Xi on sanonut, ettei hyväksy energian ja elintarvikkeiden käyttämistä aseina ja nämä ovat viestejä myös Kremliin.
YK:n yleiskokous hyväksyi maanantaina päätöslauselman, joka vaatii Venäjää maksamaan Ukrainalle vahingonkorvauksia sodan vuoksi.
94 maata äänesti päätöslauselman puolesta, 14 sitä vastaan ja 73 pidättäytyi äänestämästä. Vastustajien joukossa olivat Venäjän lisäksi Kiina, Kuuba, Mali ja Etiopia. Äänestämästä pidättäytyivät monet Afrikan maat, Brasilia, Intia ja Israel.
– Kertoo siitä, että Ukrainan sodan asetelma ja Venäjä vastaan länsi -asetelma, on asia monet maat eivät mielellään ota siihen suoraa kantaa. Näin ollen tukijoukkojen laskennan suhteen täytyy olla aika varovainen.