Kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E. J. Penttilän mukaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Kiinan johtajan Xi Jingpingin eilinen tapaaminen ei lähentänyt maiden välejä, mutta tiivisti rintamaa Venäjää vastaan.
Presidentti Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat kilpailee Kiinan kanssa tulevaisuudessakin, mutta se ei saa johtaa konfliktiin maiden välillä.
Presidentti Xi Jingping puolestaan vakuuttaa, että Kiina ei aio haastaa Yhdysvaltoja tai nykyistä maailmanjärjestystä.
Balilla Indonesiassa G20-kokouksen aattona tavanneet valtionpäämiehet ovat yhtä mieltä siitä, ettei ydinsotaa pidä koskaan käydä ja että Venäjän uhkailu ydinaseen käytöllä Ukrainassa on tuomittavaa.
"Pelisäännöt selkiytyivät"
Vaikka linjat Washingtonin ja Pekingin välillä ovat nyt jälleen auki, MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä ei usko maiden lähentyneen keskenään.
Pelisäännöt kuitenkin selkiytyivät.
– Ja nimenomaan kahdessa kysymyksessä: Venäjän ei pidä käyttää ydinaseita, eikä Taiwanin sotilaallinen valloitus ole vääjäämätön. Eli tässä otetaan ensimmäisiä askeleita siihen, että saadaan kilpailu jonkinlaisiin raameihin, Penttilä totesi.
– Ja kyllä se paras raami, jota vastaan tätä voi katsoa, on Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välinen kilpailu. Samantyyppisessä asetelmassa ollaan, ei niin pahassa, mutta nyt haetaan pelin sääntöjä (kylmään sotaan).
15:45Katso myös: Xi ja Biden ovat tavanneet Balilta – USA:n presidentin tiedotustilaisuus G20-kokouksen aattona
Venäjää voidaan painostaa yhdessä
Se, että USA:n ja Kiinan johtajat tuomitsivat yksissä tuumin Venäjän väläyttelemän ydinaseuhan, on Penttilän mukaan hyvä merkki.
– Aivan pienenpieni, mutta tärkeä, Penttilä totesi MTV:n Seitsemän uutisissa.
–Tämä on askel sitä kohti, että Venäjää voidaan yhdessä painostaa lopettamaan sotatoimet jossain vaiheessa. Vielä ei olla siellä, mutta tämä oli tärkeä pieni varovainen askel. Tässä tuli pientä merkkiä siitä, että Kiina ei tule Venäjän toimintaan pitkällä aikavälillä myönteisesti katsomaan.
Kaiken kaikkiaan tapaaminen toi Penttilän mukaan tarvittavaa ennustettavuutta kansainväliseen politiikkaan.