Mäkihyppykaudella merkittävä muutos – maajoukkue kisaan poikkeuksellisen vahvoista lähtökohdista: "Hurja tavoite"

8:03img
Mika Kojonkoski kertoi mäkijoukkueen muutoksista ja tavoitteista lauantain Tulosruudussa.
Julkaistu 03.11.2022 14:12
Toimittajan kuva
Eren Gürler

eren.gurler@mtv.fi

@ErenGee

Suomalainen mäkihyppy on jäänyt viime vuosina kauas kärkimaiden tasosta. Tällä kaudella kesän kisoissa väläytelleet Eetu Nousiainen, Niko Kytösaho ja Antti Aalto lähtevät kauteen erittäin vahvasti sujuneen kesän jälkeen.

Mäkihypyn maailmancup käynnistyy Puolan Wislassa 4. marraskuuta. Tälle kaudelle maailmancupiin on tehty yksi uudistus, uusi kilpailumuoto nimeltään Super Team.

Super Team -kilpailussa kaksi saman maan edustajaa hyppää joukkueena yhteensä kuusi kilpailuhyppyä, kolme per hyppääjä. Uusi kilpailumuoto on yritys lisätä mäkihypyn kiinnostavuutta ja saada lajiin lisää kansainvälisyyttä.

Viime vuosina mäkihypyssä ovat menestyneet vain harvat maat, kun esimerkiksi suomalaiset ovat pudonnet kauas kärjestä. Edellinen suomalaisten palkintokorokepaikka on Anssi Koivurannan vuoden 2014 voitto mäkiviikolla Innsbruckin tynkäkisassa.

Suomi on sentään vielä mukana karkeloissa, mutta viime olympialaisten joukkuemäessä osuttiin pohjalle, kun mukana oli vain yksitoista joukkuetta, jotka olivat saaneet kasaan neljän urheilijan tiimin.

Jotta mäkihyppy säilyttäisi olympiastatuksensa, pitäisi kansainvälisyyttä lisätä. Super team -kilpailu on yksi yritys, millä tähän toivotaan parannusta. Kilpailumuodossa tarvitaan vain kaksi urheilijaa neljän sijaan, joten pienemmätkin maat voivat pärjätä.

Tällä kaudella hypätään kaksi Super team -kilpailua, Lake Placidissa ja Romanian Rasnovissa.

"Hurja tavoite"

Suomalaismiesten mäkikolmikko Eetu Nousiainen, Niko Kytösaho ja Antti Aalto hyppäsivät kaikki maailmancupissa viime kaudella vaihtelevin tuloksin.

1.04088973

Eetu Nousiainen hyppäsi omien sanojensa mukaan parhaan kesän koskaan.

Vaikea kausi sai nousujohteisen lopun, kun Nousiainen oli parhaimmillaan jopa kahdeksas, kun hän liiteli Oberstdorfin lentomäestä yli 200 metriin. Kesän GP-kisoissa Nousiainen hyppäsi myös vahvasti, kun hän sijoittui viimeisessä GP-kisassa 15:nneksi.

– Sehän oli kansainvälisten kisojen puolelta uran paras kesä, Nousiainen sanoi viime viikolla.

Suomalaisittain Klingenthalin GP-kisa oli muutenkin valoisa, sillä myös Antti Aalto ja Niko Kytösaho ponkaisivat toiselle kierrokselle, eli 30 parhaan joukkoon. Viimeksi kolme suomalaista on ollut toisella kierroksella yhdeksän vuotta sitten.

Tälle kaudelle valmennuskuvionsa totaalisesti myllännyt Niko Kytösaho on päässyt valmistautumaan kauteen Itävallassa maailman huippujen kanssa, ja mies olikin erittäin luottavainen kertoessaan tavoitteitaan MTV Urheilulle.

LUE MYÖS: Suomalainen mäkikotka teki radikaalin ratkaisun – harjoittelee maailman parhaiden kanssa: "Päässyt vilkuilemaan, mitä siellä oikein tehdään"

Mäkimaajoukkueessa on muutenkin tapahtunut paljon. Mika Kojonkoski palkattiin mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtajaksi ja taustalla on tehty organisaatiomuutoksia.

– Olemme 9–10 vuotta olleet maana harmaassa keskikastissa, eikä se ole sitä, mihin on totuttu. Nyt on uuden tekemisen aika, Kojonkoski toteaa MTV Urheilulle.

Muun muassa mäkihypyn ja yhdistetyn lajien välinen yhteistyö on lisääntynyt. Resurssit eivät ole huippumaiden luokkaa, mutta Kojonkoski ei silti ole lähtenyt tinkimään tavoitteista olla yksi maailman parhaista.

– Se on se meidän tavoite, että voisimme neljän vuoden aikana olla hyppyrikeulalla nopeimpia ja että meillä olisi älykkäimmät ratkaisut lentämiseen, Kojonkoski sanoo.

– Se on hurja tavoite, mutta se on pelin henki, Kojonkoski myöntää.

Myös naisten mäkihypyn maailmancup alkaa viikonloppuna. Wislan kisassa ovat suomalaisita Julia Kykkänen ja Jenny Rautionaho.

Tuoreimmat aiheesta

Mäkihyppy