Suomen miesten mäkihyppymaajoukkue selvitti Slovenian Planicassa järjestetyt pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut odotetulla tavalla. Jokainen suomalaiskvartetista pääsi karsinnasta kilpailuihin, ja kolme pääsi toiselle kierrokselle.
Vain joukkuemäessä suoritus alitti kauden tason, kun Antti Aalto, Eetu Nousiainen, Niko Kytösaho ja Vilho Palosaari olivat yhdeksänsiä.
Päävalmentaja Janne Väätäinen nosti suurmäen kilpailun jälkeen esiin kaksi Suomen hyppääjää. Vaikean kauden MM-kilpailuissa oikeaan suuntaan kääntäneen Nousiaisen ja 18-vuotiaan debytantti Palosaaren.
Palosaari ei päässyt toiselle kierrokselle kummassakaan henkilökohtaisessa kilpailussa, mutta Väätäinen ymmärtää nuorukaisen olleen vaativassa tilanteessa ja väsynyt. Palosaari kiertää maailmancupia ensimmäistä kauttaan, voitti nuorten maailmanmestaruuden helmikuun alussa Kanadassa ja hyppäsi Planicassa ensimmäisissä aikuisten MM-kilpailuissaan.
– Vilho on hakemassa oppia. Nämä ovat miesten kilpailut. Kaverilla ei ole mitään hävettävää. Takana on helkkarinmoinen kausi, päävalmentaja suitsutti.
Maailmancup tai aikuisten arvokilpailut eivät ole nykyisin teini-ikäisten kilpailupaikka, kuten Väätäisen nuoruudessa olivat. Palosaaren lisäksi Planican henkilökohtaisissa kilpailuissa hyppäsi vain kolme alle 20-vuotiasta mäkimiestä.
Palosaaren hyppäämisestä näkyi väkinäisyys.
– Hän on reissannut paljon. Voidaan puhua, onko hän reissannut liikaa, mutta tämä homma on parempi katsoa nuorena. Hänellä on edellytykset olemassa. Kaveri tekee töitä eikä ryve täällä. Hänellä on intoa ja motivaatiota.
Jarrua lentomäkihaaveille
Palosaari kaipaili normaalimäestä pikaista pääsyä hänelle mieluisampaan suurmäkeen ja paalutti olevansa valmis myös Planican lentomäkeen, jossa maailmancup huipentuu maalis-huhtikuun taitteessa.
Päävalmentaja toppuutteli.
– Katsotaan vielä kevään ohjelmaa, lentomäkeä ja muuta. Jos on liian väsynyt, ei kannata lähteä lentomäkeen, Väätäinen muistutti.
Kytösaho pääsi ainoana suomalaisena toiselle kierrokselle molemmissa henkilökohtaisissa kilpailuissa. Hän oli normaalimäessä 27:s ja suurmäessä 28:s. Aalto oli normaalimäessä 24:s ja Nousiainen suurmäessä 30:s.
Nousiainen nappasi Planicassa kauden ensimmäisen toisen kierroksen paikkansa. Hänen hyppynsä oli kadoksissa vielä SM-kilpailuissa Kuopiossa.
– Eetulle sulka hattuun, että kaveri on tullut kahdessa viikossa aikamoisen matkan. Toivottavasti saadaan hänelle kirkas kevät, Väätäinen paalutti.
Planicassa Nousiainen toivoi itsekin, että kausi lähtisi kevätpuolella lentoon.
– Viikko suurmäessä oli kiva, hän kiteytti MM-urakan jälkimmäisen puoliskon.
Myös vuosi sitten Nousiaisen hyppy nousi oikealle lentoradalle vasta loppukaudesta, kohokohtana kahdeksas sija Oberstdorfin lentomäessä.
– Jos ei täällä saanut vielä kunnolla tulosta ulos, niin tietää, mitä kannattaa hakea loppukauden kisoissa.
Perustat selvillä
Joukkuemäessä Suomi toisti kahden vuoden takaisen yhdeksännen sijan, mutta edellisen kerran kolme suomalaista pääsi MM-kilpailuissa toiselle kierrokselle 2017. Lentomäen MM-kilpailuissa kaikkien kisakierrosten hyppääminen toteutui toki viime vuonnakin Aallon, Kytösahon ja Nousiaisen voimin.
Aallon viime talven olympiasijoitukset, normaalimäen 12:s ja suurmäen 17:s, jäivät Planicassa kauas, mutta jotain pienestä noususta kertoo se, että Suomi sai ylipäätään neljä hyppääjää MM-joukkueeseen. Aalto oli Pekingissä Suomen ainoa mieshyppääjä. Koronatartunta peruutti Kytösahon kisamatkan.
Palosaari tuo toivoa paremmasta huomisesta eikä peittele tavoitteitaan. Hän mainitsi ennen MM-kilpailujen alkua, että tavoitteena on mitali seuraavista olympialaisista 2026.
Työtä riittää kaikilla. Päävalmentajan mukaan suunta on oikea.
– Homma alkaa näyttää järkevältä. Puuttuu metrejä ja välillä kymmeniäkin metrejä, mutta minusta homma alkaa olla uskottavalla tolalla. Perustat alkavat olla, jos ei kunnossa, niin selvät, Väätäinen näki.