Maksimoi chilisato – vältä yleiset mokat

chilit2
Shutterstock
Julkaistu 15.03.2015 09:02

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Chilit ehtii laittaa itämään vielä maaliskuussakin, mutta sadon maksimoimiseksi idättäminen on hyvä tehdä jo tammi- tai helmikuussa. 

Miten chilisadon saa maksimoitua ja sudenkuopat vältettyä? Suomen Chiliyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Stenfors jakoi parhaat vinkkinsä. 

Älä päästä kuivumaan

– Idättäminen on helppoa, jos siemenet pitää kosteassa. Jos taas siemenet ensin kastuvat ja sitten kuivuvat, ne menettävät itämiskykynsä.

Älä kastele liikaa

Itänyt siemen siirretään multaan tai alustaan, jossa kosteudesta on pidettävä huoli. Tässä vaiheessa vaarana on kuitenkin chilien hukuttaminen liikaan veteen.

– Multa ei saa olla liejua tai chilit mätänevät.

Tästä eteenpäin chilinkasvatus on tasapainottelua sopivan kosteuden löytämiseksi. Juuristo tarvitsee veden lisäksi myös happea, sillä hapettomissa olosuhteissa se rupeaa mätänemään.

– Liikakastelu on helpoin tapa tappaa chilit, joten taimet kannattaa pitää mieluummin vähän kuivana kuin aivan märkänä. 

Huolehdi riittävästä valosta

Chileille olisi hyvä antaa lisävaloa ennen maalis-huhtikuuta, jolloin auringonvalo alkaa riittää hyvän kasvun takaamiseksi. Mitä enemmän lisävaloa kasvit saavat, sitä nopeammin ne kasvavat.

– Nykyään chilinviljelijät käyttävät paljon led-valoja, jotka tuottavat vain sellaisia aallonpituuksia, joita kasvi tarvitsee kasvaakseen.

– Myös energiansäästölamput ovat tehokkaita, mutta alle 15 watin lampuilla ei tee mitään. Valoa on hyvä olla 20–30 wattia per kasvi.

Jos kasvi ei saa riittävästi valoa, se saattaa kasvaa vain korkeutta mutta jättää oksat tekemättä. Tällöin kasvi kannattaa latvoa eli katkaista puolestavälistä. 

Odota lämpimiä säitä

Jos kasvi äityy tuottamaan chilejä jo huhti-toukokuussa, kannattaa hedelmät nyppiä pois, sillä ne saattavat hidastaa kasvua.

Ulos chilit kannattaa siirtää vasta kun kasvi on melko suuri ja kukkii runsaasti.

– Yölämpötilan on pysyteltävä kymmenen asteen paremmalla puolella ja päivälämpötilan olisi hyvä olla parinkymmenen asteen tienoilla.

Hyvien olosuhteiden odottaminen antaa kasville aikaa vahvistua ja kerätä voimia hyvän sadon tuottamiseen.

Harkitse vesiviljelyä

Sadon maksimoimiseksi vesiviljely on Stenforsin mukaan paras vaihtoehto. Vesiviljelyssä juuristo istutetaan esimerkiksi kivivillaan, jota löytyy kasvatusvälineliikkeistä. Vesiviljelyalustan voi myös rakentaa itse.

Jos kuitenkin päädyt multaviljelyyn, muista valita kasveille tarpeeksi isot ruukut. Ruukun on hyvä olla vähintään 10-litrainen, jos mielit runsasta satoa.

– 15–20 litran ruukku on jo suht hyvän kokoinen. Mitä isompi ruukku on, sitä enemmän satoa kasvi jaksaa kantaa oksillaan. 

Tuoreimmat aiheesta

Keittiö