Idättämällä voi säästää pitkän pennin. Se on helppoa, mutta ituihin liittyy myös terveysriski.
Kevät tulee, ja pihan lisäksi salaattiin sopivia herkkuja voi kylvää sisälläkin. Idättäminen onnistuu kaikilta, uskoo Marttojen ruoka-asiantuntija Marjo Rantapusa – siihen ei tarvita viherpeukaloa, pihaa tai edes parveketta.
– Riittää esimerkiksi ihan tällainen suomalainen astiakaappi, se on hyvä paikka idättää, Rantapusa lupaa Huomenta Suomessa.
Lue myös: Näin kasvatetaan somehitiksi noussut ikkunakurkku
Tällaisia siemeniä voi idättää
Idättämisellä tarkoitetaan erilaisten palkokasvien, siementen ja vehnän tai muun viljan jyvistä saatavia ituja, joita kasvatetaan kotioloissa. Ituja voi lisätä salaattiin tai syödä muuten.
Idättämällä itse voi säästää pitkän pennin. Esimerkiksi K‑Citymarketissa 200 gramman mung-papupakkauksen hinta on jutuntekohetkellä 3,29 euroa, ja kilohinta siis 16,45 euroa. S-kaupassa sinimailasen idut 125 gramman rasiassa maksavat 2,59 euroa, ja kilohinta on 20,72 euroa.
Osa siemenistä itää vuorokaudessa, jotkut vaativat viikon.
– Kunhan on kokonaisia siemeniä ja luomulaatuisia, silloin niitä voi ryhtyä idättämään, Rantapusa sanoo.
Tarvikelistakaan ei päätä huimaa.
– Jos lähtisin idättämään hernettä, tarvitsen herneet, lasipurkin, jonkinnäköistä läpäisevää kangasta ja narun tai kumilenkin.
Lue myös: Älä missään nimessä tee näin sipuleille kotona: "Ei saa säilyttää"
Purkki kulma-asentoon, muista huuhdella
Aluksi idätettävä herne liotetaan. Herneet pannaan veteen niin, että 1/4 purkin tilavuudesta on idätettävää tuotetta, loppuosa vettä. Liotus kestää vuorokauden. Sen jälkeen on tärkeää huuhdella herneet hyvin muutamaan kertaan viileällä vedellä.
Tämän jälkeen herneet palautetaan kosteina purkkiin, ja sen avonaisen suun päälle pannaan harsokangas, joka kiristetään paikalleen kumilangalla.
– Tärkeintä on saada purkki sellaiseen "kulma-asentoon", jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Halutaan, että ne [herneet] pysyvät kosteina, mutta emme halua, että ne koko ajan lilluvat vedessä, Rantapusa kuvaa.
– Sen takia astiakaappi on tosi hyvä paikka, koska se [purkki] pysyy lautastelineessä oikeassa 45 asteen kulmassa, jolloin ylimääräinen vesi valuu pois, mutta ne [herneet] ovat pimeässä, lämpimässä paikassa.
Lue myös: Tomaattien esikasvatus alkaa – siemenistä voi kasvattaa mangoja, avokadoja, papaijaa, pitaijaa ja paprikoita
Idätettäviä siemeniä tulee huuhdella 2–4 kertaa päivässä.
– Se on itujen kasvattamisen työläin osuus, Rantapusa sanoo.
– Jos niitä ei huuhtele, ne pääsevät kuivumaan eivätkä ne idäty kunnolla.
Ituihin liittyy myös terveysriski: ne ovat idättyessään kosteassa ja lämpimässä, mikä edistää mikrobien kasvua.
– Se on hyvä tiedostaa. Sen takia niitä ensinnäkin huuhdellaan usein, ja kun idut ovat valmiita, ne säilytetään ehdottomasti kylmässä, ja muutaman päivän kuluessa ne on hyvä syödä. Palkokasveista idätetyt idut suositellaan kuumennettavaksi, Rantapusa listaa.
Mitä kaikkea voi idättää? Mikä on helpoin idätettävä? Katso ohje yllä olevalta videolta.
Lue myös:
Parvekkeella voi kasvattaa kukkia, yrttejä ja jopa sitrushedelmiä
Aloittelevan puutarhurin istutusvinkit: Näitä viljelykasveja ehdit vielä istuttaa pihalle tai parvekkeelle
Saako altakasteluruukkuun laittaa tavallista multaa? Floristi paljastaa, ovatko erilaiset multalaadut oikeasti erilaisia
Katso myös: Näin elvytät jääkaapin pohjalle unohtuneet vihannekset
6:12