Tiesitkö, että unia on mahdollista hallita? Seuraavat kymmenen kohtaa paljastavat kiinnostavia yksityiskohtia yöllisistä kokemuksistamme.
Unet ovat edelleen suuri mysteeri niin niiden näkijöille kuin tutkijoillekin. Vaikka unien maailmaan ei ole vielä päästy täysin käsiksi, tutkijat ovat onnistuneet selvittämään joukon kiehtovia faktoja näistä yöllisistä retkistämme.
1. Elät tunteita unissasi
Tunnemme unissamme samoja tunteita, joita tunnemme myös hereillä ollessamme. Tästä syystä saatamme herätä itkien tai nauraen. Arizonan yliopiston tutkija Michael Grandnerin mukaan tunteiden tunteminen unessa on aivojen tapa käsitellä ja tallentaa tietoa. Tämä auttaa meitä reagoimaan vastaavissa tosielämän tilanteissa.
2. Märät unet eivät kuulu ainoastaan teini-ikään
Keski-ikäinen mies näkee märkiä unia keskimäärin 5,5 viikon välein.Lehtikuva
Erään tutkimuksen mukaan jopa 83 prosentilla miehistä on kokemusta niin kutsutuista märistä unista. Tutkijoiden mukaan näiden unien todennäköisyys lisääntyy huomattavasti miehillä, joiden edellisestä orgasmista on ehtinyt kulua muutamia viikkoja. Miehen keho haluaa unien avulla tehdä tilaa uusille siittiöille.
Indianan yliopiston tekemässä tutkimuksessa selvisi, että keski-ikäinen mies näkee märkiä unia keskimäärin 5,5 viikon välein.
3. Unet hurjistuvat yön edetessä
Brittitutkimuksessa selvisi, että näkemämme unet ovat oudoimmillaan lähellä heräämisaikaa. Heti kun nukahdamme, aivomme alkavat käydä läpi päivän tapahtumia. Myöhemmin kun käsiteltävää ei enää ole, mielikuvitus pääsee kunnolla valloilleen ja unet voivat muuttua todella villeiksi.
4. Osa näkee mustavalkoisia unia
Mustavalkoisia unia näkevät pääasiassa vanhemmat sukupolvet.
Mustavalkoiset unet ovat tyypillisiä etenkin vanhojen ihmisten keskuudessa, nuoret eivät puolestaan näitä näe. Brittitutkimuksen mukaan ilmiö voi selittyä sillä, että vanhempi sukupolvi on elänyt mustavalkoisen television aikakaudella.
5. Vieras henkilö voikin olla tuttu
Unissa esiintyvät tuntemattomat ihmiset voivat tutkimusten mukaan sittenkin olla meille tuttuja. Ihmiset voivat tutkijoiden mukaan olla niin ohikulkijoita kuin televisiossa näkemiämme henkilöitä. Aivomme voivat kaivaa henkilöitä uniimme vuosien ja jopa vuosikymmenienkin takaa.
6. Kasvot eivät ole tarkkoja
Tutkijat eivät ole varmoja, mistä asia johtuu, mutta suurin osa ihmisistä ei pysty hahmottamaan unissaan tapaamiensa henkilöiden kasvoja tai kasvojenpiirteitä. Emme aina myöskään hahmota omia ruumiinosiamme, vaan meiltä puuttuu usein sormi tai käsi.
7. Kävely ei ole mahdollista
Unissa lennämme ja leijumme kävelyn sijasta.Shutterstock
Aivan kuten aivomme eivät pysty hahmottamaan käsiämme, emme myöskään pysty käyttämään jalkojamme. Muistele vaikka viime aikoina näkemiäsi unia. Yleensä liikumme unissa eteenpäin leijumalla, emme kävelemällä.
8. Voimme kontrolloida uniamme
Unitutkija tohtori Winterin mukaan unia on mahdollista hallita heräämättä. Uniaan hallitsemaan oppineet voivat tehdä unissa, mitä haluavat ja päättää minne menevät. Kuulostaa aika mahtavalta, vai mitä?
9. Valheellinen herääminen mahdollista
Valheellinen herääminen voi tuntua hyvinkin todelliselta.COLOURBOX
Heräät ja ryhdyt suorittamaan tavallisia aamutoimiasi. Mutta juuri kun olet mittaamassa puruja kahvinkeittimeesi, huomaat avaruusolioiden vallanneen talosi. Ja sitten vasta heräät oikeasti. Kolumbian yliopiston tutkijoiden mukaan moni meistä kärsii näistä niin kutsutuista valheellisista heräämisistä, jotka tuntuvat hyvinkin realistisilta, mutta joiden alkuperää ei tunneta.
10. Voit taistella painajaiset pois
Näetkö toistuvasti samanlaisia painajaisia hirviöistä tai ex-poikaystävästäsi? Pohdi herättyäsi hetki painajaisiasi ja sitä, mitä ne saattavat sinulle viestittää. Voisiko painajaisten taustalla olla vaikea ihmissuhde- tai työtilanne? Tämänkaltainen terapeuttinen ajattelu voi rauhoittaa ja auttaa painajaisten hallinnassa.
Kärsitkö uniongelmista? Katso asiantuntijan vinkit vinkit parempaan uneen ja virkeämpään aamuun.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Men's Health