"Enneunet" peilaavat mahdollisia tulevaisuuden tapahtumia – tutkija selittää ilmiön taustoja

2:45imgKATSO MYÖS: Unien sisältöjä voi yrittää tulkita omasta näkökulmastaan.
Julkaistu 07.05.2023 20:17

Emmi Niiniaho

Kun tulevia tapahtumia pohtii hereillä ollessaan, erilaiset skenaariot nousevat helposti myös uniimme.

Oletko nähnyt joskus unta tulevasta ja ajatellut sen olevan selkeästi enneuni?

Oletko esimerkiksi ennen lomamatkaa nähnyt unta kammottavasta lento-onnettomuudesta ja pohtinut aamulla, kannattaisiko matkalle sittenkään lähteä.

Tai lukenut aamulla lehdestä jostakin tapahtuneesta, josta näit juuri viime yönä unta.

Huomioiden, paljonko meitä ihmisiä maapallolla on ja kuinka suurin osa meistä uneksii joka yö, on tilastollisesti jopa melko todennäköistä, että joskus näkemämme uni "ennustaa" onnistuneesti tulevaa.

Enteellisten unien taustalla vaikuttaa kuitenkin psyykkisten lahjojen sijaan tuiki tavallinen muistin mekanismi.

Lue myös: Joillain on taipumus nähdä enemmän painajaisia kuin toisilla – miten arkielämää häiritseviä unia voidaan hoitaa?

Mitä tarkoitetaan prospektiivisella muistilla?

Psykologian dosentti, unitutkija Katja Valli Turun yliopistosta kertoo, että muistimme ei ole olemassa varsinaisesti sitä varten, että muistaisimme tarkasti, miten jotkin asiat ovat tapahtuneet.

– Muistin tarkoituksena on toimia niin, että osaisimme arvioida, mitä todennäköisesti tapahtuu tulevaisuudessa, Valli kertoo.

pohdiskellaProspektiivisen muistin avulla muistamme, mitä tuleman pitää.Shutterstock

Sama tapahtuu myös unisisällöissämme: aivot poimivat niihin jo tapahtuneita asioita, mutta itse asiassa unissa on myös prospektiivisen muistin elementtejä.

Prospektiivinen muisti tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että muistamme, että ensi viikolla olemme menossa isoon konserttiin tai että huomenna pitäisi käydä kaupassa tai hoitaa jokin tietty työtehtävä.

– Jos tarkoituksenasi on pitää esimerkiksi esitelmä huomenna, saatat nähdä siitä jo etukäteen huolestuneena unta, Valli selittää.

Lue myös: Tiesitkö? Selkounien näkemistä voi harjoitella

Aivot rakentavat vaihtoehtoisia skenaarioita

Aivot siis "ennustavat" tulevaisuutta sen perusteella, mitä ne olettavat todennäköisimmin tapahtuvan.

– Kun tiedät, että odotettavissa on jokin isompi tapahtuma, aivot lähtevät rakentamaan vaihtoehtoisia skenaarioita siitä, miten kaikki tulee tapahtumaan ja mikä kaikki voi mennä pieleen, Valli kertoo.

Valli kertoi aikaisemmassa MTV Uutisten artikkelissa, että unet ovat ikään kuin lentosimulaattori, johon pilotit menevät joka yö harjoittelemaan lentämistä, jotta todellisen vaaratilanteen tullen henkiinjääminen olisi todennäköisempää.

Toisin sanoen unet saattavat näyttää meille ikäviä uhkakuvia, jotta meillä olisi paremmat valmiudet toimia niiden toteutuessa valvemaailmassa.

pahin mahdollinen tilanneAivot rakentavat tilanteita siitä, mikä kaikki voisi jännittävän tapahtuman suhteen mennä pieleen.Shutterstock

Tulevasta märehtimistä ei suinkaan tehdä pelkästään unissa. Vallin mukaan iso osa valveillaoloajastamme ei varsinaisesti kulu jonkin tietyn tehtävän parissa, johon keskitymme oikein tarkasti, vaan helposti ajatukset lähtevät harhailemaan sellaiseen, mitä odotamme tapahtuvan.

Bussissa istuessa, autoa ajaessa tai kävelylenkillä mielemme vaeltelee sekä menneisiin että odotettavissa oleviin tapahtumiin.

Koska uniin tulee enemmän juuri äskettäisiä tapahtumia, luonnollisesti sinne pulpahtaa helposti viimeisenä ennen nukkumaan menoa pähkäilty tuleva tapahtuma.

Lopulta uni- ja valvetajunta ovat siis hyvin samankaltaisia, vaikka usein ajatellaan, että ne olisivat jonkinlaiset ääripäät.

Lue myös: Helppo unikikka voi tehdä hyvää aivoille: "Tehokas ja edullinen tapa parantaa kognitiivista suorituskykyä"

Lue myös: Tutkimus: Nuku näin – voit pidentää elämääsi jopa viidellä vuodella

Katso myös: Etkö saa nukahdettua? Uni tulee jopa minuutissa tällä "kikalla"

1:05imgOletko kuullut niin sanotusta 4-7-8-tekniikasta? Sen avulla unen väitetään tulevan jopa minuutissa. Testaa itse, näin se toimii!

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen