Mari teki huvikseen geenitestin – tulos paljasti perhesalaisuuden

Geenitesti paljasti Mari Valonmerelle, ettei hänen isänsä olekaan biologista sukua hänelle.

Totuus paljastui Mari Valonmerelle sattumalta.

– Oli tällainen tarjous, että geenitestejä pystyi tekemään. Tilasin minulle ja puolisolleni geenitestin, kirjailija ja yritysvalmentaja Valonmeri muisteli Huomenta Suomessa.

Aie oli viaton: Valonmeri rakastaa merta, ja ajatuksena oli selvittää, löytyisikö sukuhaarasta viikinkejä tai muuta mereen liittyvää.

– Ei missään tapauksessa ollut mitään epäilyksiä. Ei millään tavalla. Halusin vain tietää enemmän itsestäni, että kuka olen.

Testi kuitenkin paljasti jotakin aivan muuta.

 "Isä" ja kysymysmerkki

Totuus saapui ihan tavallisena työpäivänä.

– Sähköpostiin tuli tällainen ilmoitus, että 49,9 prosenttia sama geeniperimä. Ja sitten oli "isä" ja kysymysmerkki. Sitten oli tämän biologisen isäni kuva.

Valonmeri tuijotti kuvaa. Mielessä pyöri vain ajatus siitä, että testissä on täytynyt tapahtua virhe.

– Ajattelin vielä, että miksi tein tämän. Nämä ovat sellaisia pelletestejä, eivät nämä perustu mihinkään, hän kuvaa.

"Yksi perhesalaisuus paljastui"

Pian alkoi selvitä, että tulos olikin todenmukainen. Valonmeri otti yhteyttä omiin vanhempiinsa.

Kävi ilmi, ettei hänen isänsä oikeasti olekaan hänen biologinen isänsä.

– Se sitten paljastui tietenkin. Yksi perhesalaisuus paljastui. Sitä on nyt reilu kolme vuotta eletty tämän asian kanssa.

Kokemastaan Valonmeri kirjoitti kirjan Salaa toivottu lapsi (Docendo, 2024).

Aluksi Valonmeri yritti ymmärtää syitä sille, ettei hänelle kerrottu. Hän kertoi itselleen, että aika oli erilainen – lasta haluttiin suojata totuudelta. Totuus toi mukanaan vihan, surun ja ällistyksen.

– Ethän sä osaa varautua siihen. Kaikilla on ajatus, että vanhempani ovat minun vanhempani, siihen voin ainakin luottaa. Kun se matto vetäistään jalkojen alta, että se ei olekaan niin, tulee sellainen tunne, että mikä muu on valhetta?

Valonmeri meni sokkiin. Häntä alkoi vaivata ajatus siitä, että perheestä löytyy muitakin salaisuuksia. Pahimmassa vaiheessa hän alkoi jopa epäillä, onko edes omien lastensa äiti.

– Menin alussa ihan sellaiseen [tilaan], että "mitä tämä on", hän kuvaa.

Valonmeri joutui nelikymppisenä rakentamaan identiteettinsä uudelleen. Miten hän voi nyt, onko luottamus palautunut? Onko hän muodostanut yhteyden biologiseen isäänsä? Mitä hän sanoisi geenitestejä tekeville? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Perimä vaikuttaa lääkehoitojen tehoon ja sivuvaikutuksiin – professori: "Jokaisella suomalaisella on johonkin lääkkeeseen merkittävästi vaikuttava perinnöllinen tekijä"

Lue myös:

    Uusimmat