Marjanpoimijoiden kohtalo jäi yhä auki – seuraavaksi Thaimaan kanssa neuvottelee työministeri Satonen

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden päästämisestä Suomeen ei saatu vielä aikaan päätöstä. Suomalais- ja thaimaalaisviranomaiset keskustelivat asiasta tänään etäyhteydellä.

Neuvottelut Thaimaan viranomaisten kanssa sujuivat hyvässä hengessä, mutta ratkaisuun ei päästy. He haluavat vielä tutkia työsopimusta oman lainsäädäntönsä kannalta tarkemmin, kertoo hallitusneuvos Jarmo Tiukkanen MTV:lle.

Thaimaan viranomaiset ovat kiinnostuneet lähinnä siitä, että marjanpoiminta Suomessa takaa Thaimaan kansalaisille riittävät ansiot.

Marjayritysten kannalta tilanne on kriittinen.

– Minulle on kerrottu marjayrityksistä, että elokuun alku on se kriittinen hetki. Seuraava askel asiassa otetaan ensi tiistaina, kun työministeri Arto Satonen (kok.) neuvottelee Thaimaan työministeriön kanssa, kertoo Tiukkanen.

Tiukkasen mukaan neuvotteluja on yritetty kiirehtiä jo toista viikkoa. Nyt thaimaalaisille viranomaisille vietiin viestiä siitä, että mitä myöhemmin poimijat pääsevät töihin, sitä pienemmiksi ansiot jäävät.

Suomen maahanmuuttovirasto on myöntänyt työntekijän oleskeluluvan 900 poimijalle, 400 on puolestaan saanut kielteisen päätöksen hakemukseensa. Poimijat tarvitsevat maahan tullakseen myös thaimaalaisviranomaisten myöntämän maastapoistumisluvan.

Thaimaasta rekrytoidut marjanpoimijat ovat aiemmin saapuneet Suomeen turistiviisumeilla. Alalla ilmenneiden ongelmien vuoksi ulkoministeriö keskeytti viisumihakemusten vastaanoton maaliskuussa.

Työsuhde ei takaa täyttä suojaa

Tälle satokaudelle yritysten tulee rekrytoida poimijat työsuhteeseen, jolloin he tulevat Suomeen työntekijän oleskeluluvalla. Tiukkasen mukaan työsuhteen tuoma suoja tai työehtosopimus ei anna 100-prosenttista suojaa, jos työnantaja ei noudata lainsäädäntöä ja työehtosopimusta. Tiukkanen pitää poimijoiden tilannetta nyt kuitenkin selvästi aiempaa parempana.

Vakavat ihmiskauppasyytökset ovat kohdistuneet kolmeen suureen suomalaiseen marjayritykseen. Polarica Marjahankinnan entinen toimitusjohtaja ja Kiantaman toimitusjohtaja ovat syytteessä lukuisista törkeistä ihmiskaupparikoksista.

Lisäksi Arctic Groupin toimitusjohtajaa epäillään törkeästä ihmiskaupasta.

Maahanmuuttoviraston prosessinomistaja Tuuli Huhtilainen kertoi keskiviikkona STT:lle, että mikään kolmesta yrityksestä ei ole hakenut työntekijöitä tälle satokaudelle.

Lue myös:

    Uusimmat