Käänne thaipoimijoiden saapumisessa: työministeri aikoo tulla Suomeen tarkastamaan työolot

Thaimaan työministeri Phiphat Ratchakitprakarn suunnittelee tekevänsä Suomeen tarkastuskäynnin thaimaalaisten poimijoiden työolojen selvittämiseksi.

Hallitusneuvos Jarmo Tiukkanen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo MTV Uutisille, että vierailu voisi tapahtua syyskuussa Thaimaan työministerin Ranskan-matkan yhteydessä. Vierailun tarkempaa päivämäärää ei ole tiedossa.

Poimijat olisivat siis vierailun aikaan jo Suomessa.

Thaimaan työministeri kommentoi Bangkok Post -lehdelle, että tarkoituksena on varmistaa, ovatko poimijoiden edut, hyvinvointi ja turvallisuus kunnossa.

Maastapoistumisluvat vielä saamatta

Thaimaan työministeri hyväksyi tiistaina ehdollisesti thaimaalaisten poimijoiden Suomeen lähdön, kunhan ansiolaskelmat on tarkastettu. Maastapoistumislupia ei kuitenkaan vieläkään ole myönnetty.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti eilen iltapäivällä, että Thaimaan viranomaiset hoitavat yhä lakisääteisiä prosessejaan tilanteen ratkaisemiseksi.

Ongelmien taustalla on tälle satokaudelle tehty muutos, jossa ulkoministeriö päätti maaliskuussa keskeyttää turistiviisumien myöntämisen luonnonmarjojen poimijoille alan ongelmien vuoksi.

Tänä vuonna marjanpoimijoilta edellytetään työsopimusta, kun aikaisemmin he ovat keränneet mustikoita ja puolukoita metsästä jokaisenoikeuksilla.

Marja-ala huolissaan

Maahanmuuttovirasto Migri sai yhteensä noin 1 300 hakemusta, joista 400:n kohdalla tehtiin kielteinen päätös oleskeluluvasta. Yleisin peruste kielteiselle päätökselle oli, että työntekijälle ei olisi jäänyt kahden tai kolmen kuukauden työrupeamasta riittävästi palkkaa käteen.

Marja-alan etujärjestönä toimivan Arktiset aromit -yhdistyksen mukaan kovin pitkään viivytykseen ei ole varaa, sillä marjojen satokausi on jo vahvasti käynnissä ja arvokkaimman marjan eli suomuuraimen satokausi jo melkein ohi.

Maaseudun työnantajaliitto arvioi eilen, että ratkaisun pitäisi syntyä lähipäivinä tai poimijoiden ei kannata kalliiden lentolippujen vuoksi tulla Suomeen lainkaan. Marja-alalta arvostellaan poimijoiden saapumisen venymisestä Suomen viranomaisia sekä työ- ja elinkeinoministeriötä.

Lisää aiheesta: 

Lue myös:

    Uusimmat