Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen-pääsyyn ei saatu vieläkään selvyyttä

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen-pääsyyn ei saatu tiistaina vieläkään selvyyttä, vaikka asiasta keskusteltiin ministeritasolla.

Työministeri Arto Satonen (kok.) kertoi etäyhteyksin käydyn keskustelun jälkeen, että Thaimaan työministeri Phiphat Ratchakitprakarn on hyväksynyt ehdollisesti maastapoistumislupien myöntämisen Suomeen tuleville marjanpoimijoille, kunhan poimijoiden odotettava palkkataso on tarkistettu.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kertoo pikaviestipalvelu X:ssä, että ministeriössä odotetaan Thaimaan viranomaisten päätöstä asiassa.

– Suomen viranomaisten puolesta maahantulo olisi mahdollista. Odotamme Thaimaan viranomaisten päätöstä, jonka he lupasivat kiireellisesti, TEM kirjoittaa.

Suomen maahanmuuttovirasto on myöntänyt työntekijän oleskeluluvan 900 thaimaalaiselle marjanpoimijalle. Poimijat tarvitsevat maahan tullakseen myös thaimaalaisviranomaisten myöntämän maastapoistumisluvan.

Thaimaan viranomaiset eivät ole kuluvan satokauden aikana päästäneet poimijoita Suomeen marja-alalla ilmenneiden ongelmien sekä vakavien ihmiskauppaepäilyiden vuoksi.

Satokausi jo täydessä vauhdissa

Marja-alan etujärjestönä toimivan Arktiset aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen olisi toivonut, että työministerien keskustelu olisi avannut thaimaalaispoimijoille tien Suomeen.

– Nyt täytyy toivoa, että Thaimaan viranomaiset toimivat ripeästi ja että poimijat saavat maastapoistumisluvat ilman ylimääräisiä kommervenkkejä, Partanen sanoi STT:lle.

Kovin pitkään viivytykseen ei Partasen mukaan enää ole varaa, sillä marjojen satokausi on jo vahvasti käynnissä. Arvokkaimman marjan eli lakan satokausi alkaa olla jo ohi, kun pohjoisessakin helteet ovat kypsyttäneet satoa normaalia aikaisemmin.

– Poimijoiden pitäisi olla jo täällä. Koko ajanhan tässä mennään huonompaan suuntaan, Partanen sanoo.

Partanen harmittelee, että päätös marjanpoimijoiden tulosta Suomeen on venynyt loppukesään.

– Viranomaisten viestintä sekä Thaimaan suuntaan että marja-alan suuntaan olisi voinut olla oikea-aikaisempaa ja tiiviimpää, Partanen sanoo.

– Yritykset ovat tehneet kaikkensa, mitä tässä on ollut tehtävissä, hän jatkaa.

"Ratkaisu pitää saada lähipäivinä"

Myös Maaseudun työnantajaliiton toimitusjohtaja Kristel Nybondas harmittelee poimijoiden mahdollisen Suomeen-tulon viivästymistä loppukesään.

Nybondas kertoo keskustelleensa jo toukokuussa Thaimaan suurlähetystön edustajien kanssa marjanpoimijoiden työsopimus- ja palkka-asioista. Työ- ja elinkeinoministeriössä sen sijaan herättiin Nybondasin mukaan liian myöhään toimimaan asiassa.

– Joku katkos tässä on ollut, kun tieto ei ole kulkenut viranomaisten kesken. Se on se ainoa oikea tie, kun on kyse valtioiden välisestä toiminnasta, Nybondas sanoi STT:lle.

Nybondasin mukaan tilannetta ei helpota se, että lämpimän kevään ansiosta marjakausi alkoi tänä vuonna varhain.

– Heidän olisi pitänyt olla täällä jo kaksi viikkoa sitten, Nybondas sanoo.

Jos poimijoiden maahantulo edelleen viivästyy, pian on Nybondasin mukaan edessä tilanne, että heidän ei kannata kalliiden lentolippujen vuoksi tulla Suomeen ollenkaan.

– Kovin pitkään tällaista tilannetta ei voida enää katsella. Lähipäivinä pitäisi saada ratkaisu aikaiseksi, Nybondas summaa.

Lue myös:

    Uusimmat