Suomen ja Thaimaan ministerit keskustelevat taas marjanpoimijoista – "On vielä huoli siitä..."

Thaimaalaisviranomaiset haluavat vielä tutkia poimijoiden työsopimusta.

Työministeri Arto Satosen (kok.) on määrä keskustella tänään Thaimaan työministerin kanssa thaimaalaisten marjanpoimijoiden päästämisestä Suomeen.

Suomalaiset ja thaimaalaiset viranomaiset keskustelivat asiasta jo perjantaina etäyhteydellä.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Jarmo Tiukkanen kertoi STT:lle, että thaimaalaisviranomaiset halusivat vielä perjantaisen keskustelun jälkeen tutkia sisäisesti poimijoiden työsopimusta ja sen sisältöä.

– Nyt kun poimijoiden työsopimuksessa on tuntiperusteinen palkka, niin thaimaalaisviranomaisilla on vielä huoli siitä, että tuottaako se riittävät ansiot ja turvan poimijoille.

Tiukkanen kertoi olevansa luottavaisin mielin siitä, että poimijat päästetään vielä Suomeen, koska thaimaalaisviranomaiset eivät tuoneet keskustelussa esiin muita huolenaiheita.

Maahanmuuttovirasto on myöntänyt työntekijän oleskeluluvan 900 poimijalle. 

Poimijat tarvitsevat maahan tullakseen myös thaimaalaisviranomaisten myöntämän maastapoistumisluvan.

Päätös venynyt 

Alan etujärjestönä toimivan Arktiset aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen sanoi perjantaina STT:lle, että päätös marjanpoimijoiden tulosta Suomeen on venynyt kohtuuttoman pitkälle.

–  Työsopimuksella tavoiteltiin juuri sitä, että sillä pystyttäisiin turvaamaan thaimaalaisten poimijoiden ansio, mutta nythän tässä mennään juuri päinvastaiseen suuntaan. Poiminta-aika lyhenee koko ajan ja sitä kautta myös poimijoiden työskentelyjakso.

Thaimaan viranomaiset eivät ole aiemmin kuluvan satokauden aikana päästäneet poimijoita Suomeen marja-alalla ilmenneiden ongelmien sekä vakavien ihmiskauppaepäilyiden vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat