Markus Lohi: Vammaispalvelulaki yritetään saada maaliin vielä tällä vaalikaudella

LK Markus Lohi
Lehtikuva
Julkaistu 17.01.2023 15:45
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi eduskunnassa tänään, että valiokunta sittenkin pyrkii saamaan vammaispalvelulakia valmiiksi tällä vaalikaudella.

Perustuslakivaliokunta ei voinut hyväksyä hallituksen esitystä uudeksi vammaispalvelulaiksi sellaisenaan. Kehitysvammaisten tukiliitto on vedonnut kansanedustajiin, että laki saataisiin vielä käsiteltyä tällä vaalikaudella.

– Vammaispalvelulaki on yritetty uudistaa aikaisempina vaalikausina onnistumatta. Meidän täytyy nyt yrittää saada se valmiiksi vielä tällä kaudella, toteaa Markus Lohi.

Sote-valiokunta päätti tänään, että se vielä yrittää muuttaa lakiesitystä perustuslakivaliokunnan vaatimalla tavalla. Perustuslakivaliokunnan mukaan ainakin kolme asiaa olivat kynnyksen takana. Lohen mukaan sote valiokunta korjaa näitä asioita, mutta se ei vielä yksin riitä. 

Näiden lisäksi valiokunnan pitää muuttaa muun muassa vammaisen henkilön toimeentuloon liittyviä kohtia. Myös 65 vuoden ikäraja poistetaan, jotta henkilö ei putoa pois vammaislain piiristä tämän jälkeen.

– Yksityiskohtiin palataan, kun olemme saaneet ministeriöltä vastineen. 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta saa vastineen sosiaali- ja terveysministeriöltä ylihuomenna torstaina. Valiokunta pyrkii saamaan mietintöluonnoksensa valmiiksi jo ensi viikolla, jotta perustuslakivaliokunta ehtii käsitellä sen ja antaa siitä B-lausunnon. 

– Silloin ehtisimme saada vammaispalvelulain säädettyä vielä tällä vaalikaudella.

Lue lisää: Yli sadan tuhannen vammaisen palveluja määrittävä lakiuudistus horjuu eduskunnan aikapulassa

Muita lakiesityksiä pudotetaan pois 

Sote-valiokunnan täytyy pudottaa pois muita hallituksen antamia lakiesityksiä, jotta se ehtii käsitellä vammaispalvelulakia ennen istuntokauden päättymistä maaliskuun alussa. 

Lohen mukaan ainakin genomilaki ja biopankkilaki jäävät käsittelemättä. Mahdollisesti muitakin lakiesityksiä, mutta niistä valiokunta ei ole vielä tehnyt päätöksiä.

– Tämä täsmentyy matkan varrella, mitä me ehditään, sanoo Lohi.

– Jos jatketaan sote valiokunnan kokousaikataulua, meidän ei tarvitse tiputtaa välttämättä kovin monta pois, uskoo Lohi.

Lue lisää: Hallituksen hanke "tulee valtavan kalliiksi ja on tietoturvariski", sanoo geenitutkija – näin kommentoi ministeri Aki Lindén

Sote-uudistukseen liittyviä lakiesityksiä valiokunta ei voi pudottaa pois. 

– Riski tässä on se, että ehtiikö perustuslakivaliokunta antaa B-lausuntonsa ajoissa. Valiokunta tarvitsee noin kaksi viikkoa kuulemisiin ja sen jälkeen perustuslakivaliokunnan täytyy vielä tehdä se itse B-lausunto meille. 

Tämä voi mahdollisesti vaikuttaa perustuslakivaliokunnan aikatauluihin. Valiokunnalla on muun muassa tunteita herättävä saamelaiskäräjälaki vielä käsittelemättä. 

Korona viivästytti valmistelua

Hallitus antoi lakiesityksen vammaispalvelulaista eduskunnalle 2021. Kyseessä on nykyisen lainsäädännön kokonaisuudistus. Siinä aiemmat lait on ollut tarkoitus yhdistää, jotta kaikki vammaiset saisivat vastaisuudessa palvelunsa saman lain perusteella.

– Esitykseen sisältyy sellaisia palveluita, joita ovat saaneet aiemmin vain kehitysvammaiset. Lisäksi on joitain ihan uusia palveluita, kuten erityinen osallisuuden tuki, lakimies Sirkka Sivula sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Vammaispalvelulain uudistus on jo toista kertaa loppuvaalikauden puristuksissa eduskunnassa. Hanke raukesi neljä vuotta sitten, kun Juha Sipilä (kesk.) kaatoi johtamansa hallituksen silloisen sote-uudistuksen jumiuduttua.

Tuoreimmat aiheesta

Vammaiset