Marttaliiton kehittämispäällikkö neuvoo, miten marjat, sienet ja yrtit saa säilymään talvella.
Pakastaminen sopii lähes kaikille metsän antimille.
– Sienet täytyy lajista riippuen kuumentaa tai keittää ennen pakastamista, Arja Hopsu-Neuvonen sanoo.
– Marjoihin kannattaa ripauttaa sokeria, jotta niiden vitamiinipitoisuudet ja värit säilyvät parempina. Aavistuksenomainen ruokalusikallinen puolta litraa kohden riittää. Tarvittaessa marjoja voi survoa, jotta ne menevät pienempään tilaan.
Kun sulatuksen aika tulee, sen voi tehdä mikrossa, jääkaapissa tai turhia hidastelematta.
– Jäiset marjat voi marja- tai mehukeittoa tehtäessä kaataa jäisinä suoraan kuumaan, suurustettuun keittoveteen. Ne sulavat siinä, Hopsu-Neuvonen sanoo.
Kuivaa lattialla tai uunissa
Hyvin monille sienille ja yrteille sopii kuivaaminen.
– Se on tämän hetken trendi, koska ihmiset eivät energian korkean hinnan takia halua kotiinsa monia pakastimia.
– Sienet ja yrtit voi kuivata huoneenlämmössä ritilöillä. Mikäli kylpyhuoneessa on lattialämmitys, ne voi myös laittaa paperin päälle lattialle.
Kiertoilmauuniakin voi hyödyntää.
– Lämpötila ei saa kuitenkaan nousta liian korkeaksi. Yrtit kestävät korkeintaan 40:tä ja sienet ja juurekset alle 50:tä astetta, Hopsu-Neuvonen sanoo.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuinka lähelle autotietä? Martta vinkkaa sieni- ja marja-apajat
Nyt on kiire! Martta paljastaa metsän antimien parhaat keruusesongit
Metsä yllättää sadon kerääjät – Lue, miten!
Luonnon antimet metsästä vai pakastealtaasta? Martta yllättää
Tämä trendi vie suomalaiset metsään
Tällaisia herkkuja voit loihtia metsän antimista – Poimi martan vinkit
Suomalaiset metsästysseurat pulassa ilman nuoria? Jäsenistö vanhenee
"Metsästyksen loppuminen aiheuttaisi valtakunnallisen kaaoksen"