Metsän antimet taipuvat muun muassa keitoiksi, padoiksi ja leivontaan.
– Sienistä tehdään tyypillisesti keitto-, pata- ja laatikkoruokia. Leivonnassa niitä voi käyttää leipien, piirakoiden ja pasteijoiden täytteenä, Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen sanoo.
– Myös sienistä tehdyt etikkasäilykkeet ovat aivan loistavia. Mausteiset sienet ovat niin ikään erinomaisia kasvisaterian tai lihapaistin kanssa tarjottavina lisäkkeinä.
Marjoja käytetään sellaisinaan, välipaloina ja jälkiruokina.
– Marjat ovat aivan loistavia aamupalalla puuron, viilin ja jogurtin kanssa. Niistä voi myös tehdä smoothien – se on pikaruokaa parhaimmillaan.
Yrteistä Hopsu-Neuvonen suosittelee ottamaan käyttöön ainakin nokkosen.
– Sitä saa kaupasta kuivana ja pakastettuna. Murskattuna nokkonen käy keittoihin tai sämpylätaikinan nesteeseen: se tuo ruokiin mukavan värin ja maun.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuva: Colourbox.com
Kuinka lähelle autotietä? Martta vinkkaa sieni- ja marja-apajat
Nyt on kiire! Martta paljastaa metsän antimien parhaat keruusesongit
Metsä yllättää sadon kerääjät – Lue, miten!
Luonnon antimet metsästä vai pakastealtaasta? Martta yllättää
Tämä trendi vie suomalaiset metsään
Martta neuvoo: Näin säilöt sienet ja marjat
Suomalaiset metsästysseurat pulassa ilman nuoria? Jäsenistö vanhenee
"Metsästyksen loppuminen aiheuttaisi valtakunnallisen kaaoksen"