Masennuslääkkeet voi korvata meditaatiolla – sama hyöty ilman sivuvaikutuksia

Kiistanalaiseen mindfulnessiin eli tietoisuustaitoon perustuva hoito toimii uuden laajan tutkimuksen mukaan yhtä hyvin masennuksen hoitoon, kuin siihen tarkoitetut lääkkeet.

Historian suurin aiheesta tehty tuore tutkimus osoittaa, että mindfulness-pohjainen kognitiivinen terapia auttaa yhtä hyvin, kuin yleisesti masennukseen määrätyt lääkkeet – eikä sillä ole sivuvaikutuksia.

FAKTA: Buddhismista ammentavalla mindfulness-harjoittelulla pyritään vaikuttamaan negatiivisiin tunteisiin muun muassa meditaation, hengitysharjoitusten sekä joogan avulla.

Joidenkin kriitikoiden mukaan midfulness-harjoittelu voi laukaista paniikkikohtauksen tai aiheuttaa vainoharhaisuutta ja masennusta.

Masennuksesta kärsivistä niillä, jotka harjoittivat mindfulnessia, esiintyi 31 prosenttia vähemmän masennuksen uusiutumista seuraavan 60 viikon aikana.

Masennukseen tulisi löytää uusia hoitokeinoja

Löydökset julkaistiin amerikkalaisessa JAMA Psychiatry -julkaisussa. Positiivista oli myös se, että mindfulnessin ei nähty aiheuttavan negatiivisia sivuvaikutuksia.

– Vaikka mindfulnessiin pohjautuva kognitiivinen terapia ei ole ihmelääke, se tarjoaa selvästi niille, joilla on aiemmin esiintynyt masennusta, uuden lähestymistavan oppia taitoja, jotka auttavat voimaan hyvin pitkällä aikavälillä, johtava tutkija, professori Willem Kuyken Oxfrodin yliopistosta kertoo.

Kuykenin mukaan masennuksen hoitoon tulisi löytää myös muita vaihtoehtoja, ja mindfulness tulisikin nähdä yhtenä vaihtoehtona lääkkeiden ja muiden terapiakeinojen rinnalla.

Löytyykö onni hetkeen keskittymällä?

Maaliskuussa 2013 Studio55.fi-ohjelmassa vieraana mindfulness-ohjaaja Juho Leppiniemi.

Lue myös:

    Uusimmat