Matias Lehtosen synkkä päivä – puhuu nyt HPK-potkuistaan: "Kamat kasaan ja kotiin tuijottelemaan seinään"

Näin Maso Lehtosen asemaa kommentoitiin maanantaina aamulla 2:31
Näin Matias Lehtosen asemaa HPK:n päävalmentajana kommentoitiin vielä potkupäivän aamulla.

Matias Lehtonen on kommentoinut tuoreeltaan MTV Urheilulle HPK:n päävalmentajan paikalta saamiaan potkuja.

HPK päätyi kovaan ratkaisuun maanantai-iltana, kun se antoi lähtöpassit toista kauttaan SM-liigajoukkuetta luotsanneelle Lehtoselle, 36. 

MTV Urheilu oli aiemmin maanantaina haastatellut Lehtosta ja seuran toimitusjohtajaa Kaj Källarsonia, jotka puhuivat siitä, että molemminpuolinen luottamus on tallella.

Kunnes luottamusta ei enää ollut. Illalla HPK tiedotti Mikko Mannerin korvaavan Lehtosen päävalmentajan paikalla. 

Yllä olevalla videolla Tulosruudun maanantainen juttu Lehtosen asemasta, joka muuttui dramaattisesti päivän aikana. 

Lehtonen kommentoi käänteitä MTV Urheilulle tiistaina, nukutun yön jälkeen. 

– Ensin tehtiin normityöpäivä. Sitten puoli yhdeksän aikaan tuli puhelu illalla, että tuletko käymään toimistolla. Kyllähän sen tietää sitten, mitä se on. Sen jälkeen ei muuta kuin kamat kasaan ja kotiin tuijottelemaan seinään, Lehtonen sanoi MTV Urheilulle.

HPK-pesti oli Lehtoselle uran ensimmäinen SM-liigassa. Aiemmin hän on saavuttanut muun muassa kaksi Mestiksen mestaruutta Imatran Ketterän vastuuluotsina. Lehtonen kiistää tienneensä potkujen koittavan, kun MTV Urheilun haastatteli häntä maanantaina Hämeenlinnassa.

– Ei näistä asioista mitään tiedä etukäteen. Puskasta ne aina tulevat ja niin tulivat nytkin. Totta kai tiesin, että potkut kuuluvat bisnekseeen. Olimme hävinneet pelejä ja tiesin toki, että sellainen riski on olemassa, mutta ei sitä sillä tavalla ajattele, että koska se kumuloituu. Se tulee kun tulee, ja tällä kertaa se tapahtui eilen illalla.

– En kyllä aavistanut (potkujen tulevan). En ole niitä missään vaiheessa pelännyt, enkä ole missään vaiheessa alkanut arvailemaan.

Lehtonen on puhuessaan juuri äskettäin saapunut Rinkelinmäeltä, jossa väistyvä päävalmentaja jätti aamulla jäähyväiset ja kiitokset joukkueelle. 

– Joukkue suhtautui oikein hyvin ja kunnioittavasti. Tietenkin, heillä on harjoitukset alkamassa ja huomenna peli. Ei siinä aleta ketään itkettämään. Rehdisti sanottiin kiitos ja toivotettiin onnea tulevaan. Paljon hienoja pelaajia, joita sain valmentaa ja oli kunnia työskennellä heidän kanssaan. Kävimme asiat läpi ja kättelimme kaikki, suoraselkäisesti – kuten aikuisten ihmisten kuuluukin.

Potkujaan Lehtonen pitää tulos- ja huippu-urheilun mukaisina, reiluna pelinä. Seurajohdon tavasta hoitaa kenkiminen hän ei halua liiemmin puhua.

– Ei mulla ole kommentoitavaa siihen. Tilanteet muuttuvat varmasti nopeasti, ja kaikki tekevät omia päätöksiään. Minulla on sydän ihan puhdas ja sinänsä kaikki ihan ok. Mikään ei muuta kohtaloani.

Kova palo palata

Reilun kauden kestänyt HPK-pesti herättää tuoreeltaan Lehtosessa kiitollisia ajatuksia.

– Tosi opettavainen puolitoistavuotinen. Iso pettymys siihen, etten pystynyt valmentamaan parempaa tulosta. Lähden täältä parempana valmentajana. Olen äärimmäisen kiitollinen faneille, kaupungille ja kaikille ihmisille tuesta, jotka ovat tuossa loppuun asti olleet rinnalla.

Lehtonen katsoo SM-liigassa valmentamisen täsmänneen niihin etukäteisodotuksiin ja -käsityksiin, jotka hänellä oli sarjaan saapuessaan.

– Valmentaminen on valmentamista, liigassa on enemmän pelejä vaan ja keskitytään lähinnä siihen seuraavaan peliin. Kilpailu on kovaa ja erot, joilla pelejä voitetaan ja hävitään, ovat äärimmäisen pieniä.

On hengähdystauon aika. Lehtonen ei kuitenkaan usko vievän pitkään, kun on aika hypätä uudelleen satulaan.

– Niin sanotusti kalenteri vähän tyhjeni. Katselin, että 30 Seconds to Marsin keikka olisi ensi viikonloppuna Helsingissä. Sen ainakin voisin mennä katsomaan. Sitten aion vain ottaa happea, fyysisesti kuntoilla ja analysoida itseni kanssa, mitä hyviä juttuja tuli tehtyä ja mitä virheitä. Sitten aletaan tutkia, missä valmennetaan seuraavaksi, Lehtonen pohti.

– En maalaile nyt, että tällä kaudella en valmenna enää missään, kuten jotkut tekevät. Uskon, että kun tuosta viikonloppu lähenee niin alkaa olla jo kynät teroitettuna. Saattaa toki myös olla, ettei mitään paikkaa aukeaa enää tällä kaudella tai koskaan. Hirveä palo on joka tapauksessa valmentamista kohtaan. Nyt kuitenkin nukutaan tämä viikko.

Lue myös:

    Uusimmat