Suomalaiset vakuutusyhtiöt kärsivät tuntuvia tappioita koronakriisin takia. Fennia uskoo tuloksen putoavan kymmeniä tai jopa satoja miljoonia euroja. Suomalaisten vakuutusmaksujen mahdollisesta noususta ei vielä ole tietoa.
Koronakriisi rokottaa vakuutusyhtiöitä monella eri tavalla. Johtaja Lea Mäntyniemi Finanssiala ry:stä sanoo, että yhtiöiden taloutta heikentää pörssikurssien ja muiden sijoitustuottojen lasku. Se vaikuttaa suoraan sijoitustoiminnan tulokseen.
Lisäksi yhtiöt menettävät osan vakuutusmaksutuloistaan, kun suomalaisia lomautetaan ja kaikenlainen toimeliaisuus vähenee.
Kolmas mahdollinen lisäkulu syntyy koronaan liittyvistä korvauksista. Liikkumisen väheneminen on leikannut esimerkiksi korvattavien liikennevahinkojen määrää. Toisaalta samaan aikaan muun muassa matkojen peruuntumisista haetaan paljon korvauksia.
– On ihan selvää, että joidenkin vakuutusten korvaushakemukset ja korvausmäärät kasvavat.
Sairausvakuutus on kovassa käytössä
Käytännössä kriisi näkyy tällä hetkellä yhtiöissä hakemusruuhkana ja epävarmuutena. Konsernijohtaja Antti Kuljukka Fenniasta sanoo, että yhtiön tulos heikkenee tänä vuonna kymmeniä miljoonia euroa. Jos kriisi pitkittyy, pudotus voi olla jopa sadan miljoonan suuruinen.
Pörssikurssien lasku selittää ison osan menetyksistä, mutta lisäksi erityisesti yritysasiakkaille tehdyt vuokranmaksusuunnitelmat heikentävät tulosta. Moni ihminen kyselee nyt mahdollisuutta siirtää vuokranmaksua tai saada alennuksia vakuutusmaksuihin.
– Jos konkurssiaalto iskee Suomeen, se tarkoittaa luottotappioita, joiden vaikutus on merkittävä.
Kuljukan mukaan yhtiön vakuutusmaksutulot laskevat tänä vuonna aiemmasta. Lomautusten vuoksi esimerkiksi lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksutulot putoavat. Autokaupan hiljeneminen taas heijastuu ajoneuvovakuutuksiin.
Toimitusjohtaja Olli Lehtilä Pohjola Vakuutuksesta sanoo, että yhtiön tämän vuoden tulosennusteessa on laskettu, että yksi kolmassosa tuloksesta tulisi sijoitustoiminnasta ja kaksi kolmasosaa vakuutusliiketoiminnasta. Sijoitustoiminta on ollut viime aikoina heikkoa, mutta lopulliset vaikutukset näkyvät osin viipeellä.
–Ihan ratkaisevaa tämän vuoden lopullisen tuloksen muodostumisen kannalta on se, miten nopeasti rajoituksia pystyy purkamaan ja miten talous lähtee elpymään.
Henkilöasiakkaiden korvauksista vastaava korvausjohtaja Timo Harju Ifistä ei halua puhua tarkoista summista, mutta sanoo iskun olevan tuntuva. Hänen mukaansa vakuutusala ei kuitenkaan kuulu pahimpien kärsijöiden joukkoon.
Matkavakuutukset eivät kiinnosta, mutta henkivakuutus kelpaa
Yhteiskunnan poikkeustila näkyy siinä, millaisia korvauksia vakuutusyhtiöistä haetaan. Fenniassa sairauskuluvakuutusten korvausmenot kasvavat selvästi jo nyt, mutta toisaalta esimerkiksi tapaturmia sattuu vähemmän, kun ihmiset eivät liiku. Sama kehitys näkyy muissakin yhtiössä.
Muutoksia on myös siinä, mitkä vakuutukset käyvät kaupaksi. Matkavakuutuksia ei osta tällä hetkellä juuri kukaan. Timo Harju Ifistä sanoo, että osa ihmisistä on jopa irtisanonut vakuutuksiaan tiukassa taloustilanteessa.
– Pienenä yllätyksenä on tullut se, että on laitettu poikki jopa jatkuvia matkavakuutuksia.
Sen sijaan terveys- henkivakuutukset käyvät kaupaksi. Pohjola Vakuutuksessa terveysvakuutuksia on myyty kymmenen prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
– Henkivakuutuksia on noin 30 prosenttia enemmän.
Nousevatko vakuutusmaksut?
Yhtiöiden ottama taloudellinen isku ei ainakaan heti näy kuluttajille. Lea Mäntyniemi sanoo, että vakuutusmaksujen nousupaineesta on vielä liian aikaista puhua.
Samaa mieltä on Ifin Timo Harju. Harjun mukaan vakuutusyhtiöt on suunniteltu kestämään isojakin iskuja, vaikka maksujen nousun mahdollisuutta ei voikaan sulkea kokonaan pois.
– Sen tiedon valossa, mitä minulla tällä hetkellä on, en näe suurta painetta siihen, että vakuutusmaksuja pitäisi nostaa.