Aikuiset tekevät autoillessaan valintoja, jotka voivat heikentää kyydissä matkustavien lasten turvallisuutta.
Poliisi ja Liikenneturva toteuttivat viime vuoden alussa turvaistuinratsioita, jotka paljastivat lukuisia puutteita autoissa matkustaneiden lasten turvallisuudessa.
Alle kolmevuotiaiden lasten turvaistuimissa tai niiden käytössä ongelmia oli yli puolella, ja yli kolmevuotiaiden istuimissa kolmanneksella. Useammassa kuin joka kymmenennessä pysäytyksessä selvisi, että turvaistuinta käytettiin väärin. Täysin ilman turvavyötä matkusti muutama prosentti lapsista.
Liikenneturvan mukaan lapsen turvallisuutta heikentää usein se, että tämä on käännetty matkustamaan kasvot menosuuntaan liian aikaisin.
– Valitettavasti ei ole myöskään mitenkään tavatonta, että esimerkiksi päiväkotimatkoilla lapsella ei ole turvaistuinta eikä edes turvavyötä, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.
Selkä menosuuntaan mieluiten viisivuotiaaksi asti
Lain mukaan lapsella on oltava autoillessa turvaistuin 135 senttimetriä pitkäksi asti. Liikenneturvallisuuden asiantuntijat suosittelevat lapsille matkustamista selkä menosuuntaan niin pitkään kuin mahdollista.
Suositusten mukaan lapsen olisi matkustettava selkä menosuuntaan vähintään kolmen vuoden ikään asti, mutta turvallisinta olisi, jos istuin käännettäisiin vasta, kun lapsi on 4–5-vuotias.
– Lapsen pää on painava ja niska herkkä. Selkä menosuuntaan olevissa istuimissa ne saavat parhaimman tuen törmäystilanteessa. Koukussa olevat jalat eivät ole lapselle haitaksi, eivätkä ne ole syy kääntää turvaistuinta kasvot menosuuntaan liian aikaisin, Loikkanen kertoo.
Hyväkään istuin ei pelasta, jos sitä ei käytetä oikein
LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen puolestaan muistuttaa, että turvaistuimen valinnassa ei kannata tuijottaa ensimmäisenä hintaa. Lapselle tulisikin hankkia istuin, joka on hyväksytty 25 kiloon saakka, jotta lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.
– Kun kookkaampi turvaistuin käy pieneksi, tarvitaan lapselle turvavyöistuin tai ainakin korokeistuin, jotta turvavyöt kiinnittyvät oikein. Turvavyöistuin suojaa lasta myös sivuilta. Korokeistuimen avulla vyö saadaan huomattavasti parempaan asentoon kuin ilman sitä, Nieminen huomauttaa.
Turvaistuimen käyttöohjeisiin tutustuminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä hyvästäkään istuimesta ei ole apua, jos sitä ei käytetä oikein.
Ennen ostopäätöstä on hyvä tutustua esimerkiksi Autoliiton turvaistuintesteihin.
Lähteet: LähiTapiola, Liikenneturva