Juhannusruuhkassa pinna kiristyy helposti. Liikenteessä raivoaminen ei nopeuta matkantekoa, vaan aiheuttaa pikemminkin vaaratilanteita.
Juhannuksen alla autoilijat suuntaavat mökille, ja tiet ovat täynnä kiireisiä ja kiukkuisia autoilijoita.
Hitaasti etenevä liikenne voi yllyttää impulsiivisen kuskin turhaan ohitteluun, josta ei yleensä ole mitään hyötyä.
– Liikenneraivo on ilmiö, jota näkee valitettavasti myös Suomen teillä. Juhannusruuhkissa pulssi nousee erityisen helposti, kun teillä on paljon liikkujia ja perille pitäisi päästä nopeasti. Raivoava kuski löytyy kuitenkin usein liikennevaloista edestä tai huoltamolta kahvilta. Rynniminen ei juurikaan nopeuta matkaa, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä muistuttaa.
Puskurissa kiinni ajaminen ei myöskään nopeuta matkan tekoa, päinvastoin.
– Pahimmillaan räyhääminen ja tempoileva ajotapa johtavat liikenneturvallisuuden vaarantumiseen. Lisäksi matkustajat häpeävät ja lapset saavat räyhääjältä mallin liikenteessä käyttäytymiseen. Matka on yksinkertaisesti mukavampi, kun kuumakalle rauhoittuu.
Jos tunteet kuumenevat liikenteessä herkästi, matkanteko kannattaa ajoittaa pahimpien ruuhkahuippujen ulkopuolelle, esimerkiksi juhannusaaton aamuun.
Muista turvaväli
Turvavälin pitäisi olla riittävän pitkä, jotta kuski ehtii reagoida yllättäviin tilanteisiin ajoissa. Maantienopeuksilla välimatkan tulisi olla neljä sekuntia.
– Turvavälin voi laskea, kun edellä oleva ajoneuvo ohittaa tien vieressä olevan kiintopisteen, esimerkiksi lyhtypylvään. Oma auto saisi olla samassa kohdassa aikaisintaan neljän sekunnin päästä.
Kokeneellakin kuljettajalla kestää noin sekunti, ennen kuin hän ehtii reagoida ja painaa jarrua. Jos turvaväli on olematon, sekunnissa ehtii törmätä edellä ajavaan autoon rajuin seurauksin.
Lähde: If
---
Mopoautoilija kohtasi käsittämätöntä liikennekäytöstä välillä Vantaa-Lahti!
1:53