Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esittelee vuoden 2021 budjettiehdotuksensa tänään valtioneuvoston linnassa kello 15. Näet MTV Uutisten reealiseurannan jutun alaosasta.
Valtiovarainministeriön johto aloitti eilen neuvottelut valtion ensi vuoden budjetista. Vanhasen mukaan budjetista on tulossa elvyttävä, eikä uusia leikkauksia ole luvassa. Lisäksi pohditaan muun muassa sitä, miten valtio voi auttaa vientiyrityksiä.
Erityisen vaativaa budjetin laatimisesta tekee se, että kukaan ei tiedä, miten koronavirus lopulta Suomen ja maailman talouteen vaikuttaa.
Talouden arvioidaan jäävän ensi vuonna 5–7 miljardia euroa alijäämäiseksi. Vanhanen muistuttaa, että koronaviruksen leviämistä estävät toimet ovat nyt parasta talouspolitiikkaa.
– Yksinkertaisesti meillä ei ole varaa sulkea yhteiskuntaa sillä tavalla, että tulee uudelleen 20 miljardin alijäämä, joka oli kevätkaudella pakko ottaa vastaan.
Tulevaan budjettiin ei ole tulossa Vanhasen mukaan enää tulossa uusia elvytysavauksia, mutta ei myöskään leikkauksia. Myös epävarmuutta on näkyvissä.
– Suurin varjo ja epävarmuus liittyy viennin kehityksen kohtaloon, ja se on aihe, johon ilman muuta myös valtion pitää huomiota suunnata, mitä sille on tehtävissä, hän sanoi.
Hallitukselta odotetaan reilun kuukauden kuluttua budjettiriihestä päätöksiä erityisesti työllisyystoimista ja toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Seuraa tästä tiedotustilaisuutta
Klo 15.00: Tiedotustilaisuus alkaa Valtioneuvoston linnassa. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen esitys kulkee nimellä ”Luottamusta ja kestävää kasvua koko Suomeen”.
Klo 15.01: Vanhanen: Esittelen pitkälti ajattelutapaa. En voi olla alle viivamatta merkitystä koronan toisessa aallossa onnistumista. Suomella ei ole varaa samanlaiseen tilanteeseen kuin keväällä.
Klo 15.03: Vanhanen: Tarvitsemme EU:n yhteisiä toimia. Vienti uhkaa hiipua, ellei epidemiaa pystytä maailmalla hoitamaan.
Klo 15.05: Valtion menotulot romahtivat miljardeilla ja tuli kuluja, joita ei aikaisemmin ollut. Valtion budjetin alijäämä supistuu 7 miljardiin euroon. Ensi vuoden budjetin lähtöoletuksena on, että pandemia saadaan hallintaan.
Klo 15.07: Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa, mikä on 3,9 miljardia euroa enemmän kuin vuoden 2020 varsinaisessa talousarviossa, mutta 5,7 miljardia euroa vähemmän kuin vuodelle 2020 on budjetoitu mukaan lukien lisätalousarviot.
Klo 15.08: Vanhanen: Viime vaalikaudella sovitusta menokehyksestä pidettävä kiinni. Velka pitää saada hallintaan.
Klo 15.09: Sote-uudistus on aika saada maaliin. Se on osa tulevaisuuden uskon luomista, sanoo Vanhanen.
Klo 15.10: Valtiovarainministeriön budjettiehdotus vuodelle 2021 on 7,0 miljardia euroa alijäämäinen. Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 132 miljardiin euroon.
Klo 15.12: Ansiotuloverotus pysyy käytännössä ennallaan. Arvonlisäveroraja korotetaan 10 000 eurosta 15 000 euroon. Alkoholi- ja tupakkaveroja kiristetään molempia 50 miljoonalla eurolla.
Klo 15.16: On toimittajien vuoro kysyä kysymyksiä.
Klo 15.20: Vanhasta pyydetään tiivistämään budjetin menopuoli. Menojen osalta on edetty hallitusohjelman mukaan. Menojen kasvu on menokehyksen mukainen. Ministeriöiden esityksiin nähden, budjetti on Vanhasen mukaan huomattavasti kapeampi.
Klo 15.22: Vanhanen: Valtio tarvitsee tuloja. En näe tuloveronkevennystä elvytyskeinona.
Klo 15.26: Vanhanen: VM:n esitys työllisyystoimista julkaistaan perjantaina.
Klo 15.27: Ainoa merkittävä muutos hallitusohjelmaan on Vanhasen mukaan tulevaisuusinvestoinnit, jotka menevät päällekkäin jo tehtyjen elvytystoimien ja EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketin kanssa.
Klo 15.33: Tiedotustilaisuus päättyy. Valtiovarainministeriö neuvottelee ehdotuksen pohjalta seuraavaksi muiden ministeriöiden kanssa. Hallitus linjaa budjetista budjettiriihessään syyskuun puolivälissä. Budjetti käsitellään ja hyväksytään eduskunnassa myöhemmin syksyllä.