Eduskuntavaaleissa äänestetään kuukauden kuluttua ja perjantaina kansanedustajilla on viimeinen istunto ennen vaalitaukoa. 31 nykyistä kansanedustajaa ei pyri jatkokaudelle.
Nykyinen puhemies ja entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja vihreiden kansanedustaja, entinen ministeri ja meppi Satu Hassi (vihr.) kuuluivat heihin, jotka nyt jättävät politiikan. Vanhanen ja Hassi muistelivat työuriaan MTV Uutisten haastattelussa. Molemmat ovat toimineet puolueensa puheenjohtajina ja molemmat valittiin eduskuntaan samaan aikaan vuonna 1991.
– Olin tietysti yhteiskunnasta ja politiikasta kiinnostunut, niin kyllä se erittäin juhlavalta tuntui kun vastavalittuna kansanedustajana saavuin eduskuntaan, Vanhanen muistelee.
– Mulla oli jalka paketissa olin tanssinut vaalitilaisuudessa ja nyrjäyttänyt nilkkani, kertoo Hassi.
Ydinvoiman kaatamisesta Natoon
Vanhanen ja Hassi olivat molemmat myös mukana ydinvoimavastaisessa ryhmässä eduskunnassa.
– Matti Vanhasen esittävä ponsi siinä eduskunnassa oli ratkaisevassa asemassa siinä, että ydinvoimalupa kaatui eduskunnassa, muistaa Hassi.
Vanhanen muutti kuitenkin ydinvoimakantansa noin kymmenen vuotta myöhemmin ja Hassikin suhtautuu ydinvoimaan eri tavalla tänä päivänä. 1990-luvun alussa oli suuria yhteiskunnallisia mullistuksia ja lama iski Suomeen.
– Melkein heti bruttokansantuote laski ja oli 4 miljardin leikkaustarpeet jatkui koko kauden, sanoo Vanhanen.
– Olin ehtinyt olla muutaman kuukauden kansanedustajana, kun matkalla vihreiden ensimmäiseen kesäkokoukseen, kun kuultiin, että Neuvostoliitto oli hajonnut, kertoo Hassi.
Samalla vaalikaudella Suomesta tuli EU:n jäsen. Ja nyt Hassin viimeisellä kaudella Venäjä on hyökännyt Ukrainaan ja historia näyttää toistuvan.
– Eduskunta on äänestämässä Nato-sopimuksen ratifioinnista. Kyllä se on mielenkiintoinen historian kaari.
Hassi haastoi Bushin
Mikä on tärkein muisto näiltä vuosilta?
– Se että on saanut olla vaikuttamassa. Pääministerikausi oli monella tapaa mieleen jäävä. Erityisesti Suomen EU:n puheenjohtajuus vuonna 2006.
Vanhasen pääministerikautena saatiin EU:n perussopimusta koskevia neuvotteluja vietyä loppuun. Hassista tuli ympäristöministeri Paavo Lipposen kakkoshallituksessa vuonna 1999.
– George W. Bush irrotti USA:n Kioto-neuvotteluista ja ilmoitti, että "Kioto is dead". Me EU:n ympäristöministerit päätettiin, että tehdään kaikkemme, jotta neuvottelut saadaan päätökseen. Koin että minulla oli rooli siinä, että se saatiin aikaan ja Kioton sopimus pystyttiin ratifioimaan.
Esimerkkinä syöpäpotilaille
Yli kolmeenkymmeneen vuoteen on mahtunut mukaan myös dramaattisia hetkiä yksityiselämän puolella. Vaikka Matti Vanhanen oli taitava pääministeri, hänet muistetaan myös naisseikkailuistaan.
Vuonna 2000 ympäristöministerinä ollessaan Satu Hassilla todettiin rintasyöpä. Koska kasvain löydettiin aikaisessa vaiheessa, ennuste oli hyvä ja Hassi ei missään vaiheessa jäänyt pidemmälle sairauslomalle.
– Minua ilahdutti siinä ruljanssissa, kun lääkäri sanoi, että uudet syöpäpotilaat ovat ensin ahdistuneita, ennen kuin he näkivät, että pystyn työskentelemään ministerinä vaikka olen sairastunut rintasyöpään.
Matti Vanhanen siirtyi pääministerikautensa jälkeen vuonna 2010 Perheyritysten liittoon töihin. Hän kuitenkin palasi eduskuntaan jälleen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Tällä vaalikaudella Vanhanen on toiminut valtiovarainministerinä puhemiehen tehtävän lisäksi.
Satu Hassi toimi europarlamentaarikkona vuosina 2004-2014. Hän palasi myös eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa.
Matti Vanhanen on myös taiteilijasielu, joka mielellään piirtää istuntojen aikana puhemiehen paikalla. Hänellä oli jopa näyttely Levillä, mutta koronan takia se jouduttiin sulkemaan.
Katso tästä lisää:
1:55
Vanhanen toivoo, että myös tähän harrastukseen jää enemmän aikaa. Mutta ensin hän aikoo rakentaa saunan valmiiksi kun eduskuntatyö jää taakse.
– Se on parin viikon aktiivinen työ ja sen jälkeen voi tehdä mitä aamulla keksii, Vanhanen pohtii.
Vanhanen ja Hassi jäävät kaipaamaan samoja asioita eduskunnasta: Työyhteisöä ja hyviä ystäviä.