Mauri Peltokangas sairaalassa – poissaolo aiheutti hämmennystä täysistunnossa

Valiokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas hallintovaliokunnan kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 8. heinäkuuta 2024.
Valiokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas hallintovaliokunnan kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 8. heinäkuuta 2024.Lehtikuva
Julkaistu 09.07.2024 15:47
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

STT

Mauri Peltokangas on joutunut sairaalaan, eikä pääse esittelemään rajalakiin liittyvää mietintöä.

Perussuomalaisten ryhmäviestinnästä vahvistetaan MTV Uutisille, että hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.) on sairaalassa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kertoo viestipalvelu X:ssä, että Mauri Peltokangas on sairausloman vuoksi estynyt olemasta paikalla eduskunnassa esittelemässä käännytyslakiin liittyvää mietintöä. 

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas on sairausloman vuoksi estynyt olemasta paikalla eduskunnassa ja esittelemästä rajalakiin liittyvää mietintöä. Toivomme Maurille pikaista paranemista!

Lue lisää: Käännytyslaki tänään eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi

Eduskunta aloitti tiistaina mielipiteitä jakavan käännytyslakina tunnetun poikkeuslain käsittelyn. Keskustelun alkajaisiksi ihmetystä herätti, miksi hallintovaliokunnan mietinnön käännytyslaista esitteli valiokunnan varapuheenjohtaja Pihla Keto-Huovinen (kok.) eikä puheenjohtaja Mauri Peltokangas. Vielä eilen Peltokangas sanoi toimittajille, että esittelee mietinnön itse eduskunnalle.

Peltokankaan poissaolo tuli yllätyksenä myös eduskunnan suuressa salissa keskustelua johtaneelle varapuhemies Paula Risikolle (kok.).

Täysistunnon alussa Risikko sanoi ensin, että Peltokangas esittelee valiokunnan mietinnön. Risikko joutui kuitenkin toteamaan, ettei Peltokangas ole paikalla täysistunnossa.

Myöskään Keto-Huoviselle ei ollut tullut ennen istuntoa tietoa Peltokankaan poissaolosta.

– Sain tiedon juuri ennen kuin menin ilmoittamaan Peltokankaan poissaolosta pääsihteerille ja puhemiehelle salissa, Keto-Huovinen kertoi tekstiviestitse STT:lle.

Tavoitteena avata rajanylityspaikkoja

Käännytyslailla on tarkoitus torjua Suomeen kohdistettavaa välineellistettyä maahantuloa. Välineellistetyssä maahantulossa ihmisiä käytetään hyväksi vihamielisen valtiollisen painostamisen tarkoituksessa. Kyse on hybridivaikuttamisesta, jolla etsitään haavoittuvuuksia ja yhteiskunnan heikkoja kohtia.

Keto-Huovisen mukaan lain yhtenä tavoitteena on, että itärajan rajanylityspaikkoja voisi avata liikenteelle. Itäraja on ollut useita kuukausia kiinni.

– Nykyinen itärajan rajanylityspaikkojen täyssulku estää tavanomaisen rajanylitysliikenteen Suomen ja Venäjän välisen maarajan kautta kokonaan, mikä vaikuttaa merkittävästi laajan ihmisjoukon normaaliin liikkumiseen ja perhe-elämään.

Suomen itärajalla viime syksynä alkanut rajaturvallisuuden vakava häiriötilanne ja välineellistetyn maahantulon uhka jatkuvat Keto-Huovisen mukaan edelleen.

– Hallintovaliokunta pitää saamansa selvityksen perusteella uhkaa edelleen korkeana. Uhka tilanteen eskaloitumiseen on erityisen korkea sen vuoksi, että Suomen rajojen läheisyydessä oleskelee erittäin todennäköisesti edelleen merkittäviä määriä ihmisiä, jotka voidaan välineellistää Suomeen.

Valiokunta korostaa, että vielä oleellisempaa tilanteen arvioinnissa on kuitenkin se, että määrä voi kasvaa Venäjän viranomaisten myötävaikutuksella huomattavasti ja erittäin nopeasti.

Lue lisää: Käännytyslaki etenee: "Mietintö on valmis"


 

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta