Britannian pääministeri Theresa May pyörsi tiistaina aiemmat puheensa, joiden mukaan maan EU-eroa ei missään tapauksessa lykätä. May ilmoitti parlamentille, että alahuone voi äänestää 14. maaliskuuta ehdotuksesta, jonka mukaan brexitiä lykättäisiin enintään kolme kuukautta.
Samaan hengenvetoon hän sanoi itse vastustavansa moista lykkäystä ja lupasi äänestyksen vain, jos parlamentti on sitä ennen hylännyt niin hallituksen ehdottaman erosopimuksen kuin EU-eron ilman sopimusta.
– Meidän täytyy ehdottomasti keskittyä työskentelemään saadaksemme sopimuksen ja erotaksemme (EU:sta) 29. maaliskuuta, May sanoi alahuoneessa.
Pääministeri ei tehnyt selväksi, kannattaisiko hän itse sopimuksen kaaduttua sopimuksetonta eroa lykkäyksen sijaan. Tähän tuntui viittaavan se, että May sanoi uskovansa Britannian kykenevän tekemään myös ilman sopimusta toteutuvasta brexitistä alkuvaikeuksien jälkeen "menestyksen".
Kommentti kirvoitti kansanedustajilta äänekkäitä vastalauseita.
Lykkäyksen perusteena pitää olla realistinen mahdollisuus ratkaisuun
Kokonaan toinen asia on se, että myös kaikkien muiden 27 EU-maan täytyisi suostua brexitin lykkäykseen. EU:n johto on viestittänyt valmiutta tähän, mutta samalla on muistutettu, että lykkäyksen perusteena pitäisi olla realistinen mahdollisuus löytää erimielisyyksiin ratkaisu.
Mayn mukaan sopimuksettoman EU-eron mahdollisuus ei häviä lykkäyksen myötä mihinkään. Ainoa mahdollisuus sen välttämiseen on joko hyväksyä erosopimus tai perua koko EU-ero.
– Sitä minä en aio tehdä, May vakuutti.
Kolme kertaa ei ja ero ilman sopimusta?
Pääministerin linjanmuutoksen taustalla oli useiden ministereiden uhka erota hallituksesta, jos sopimuksetonta brexitiä ei yritetä välttää EU-eroa lykkäämällä.
Käytännössä lykkäys voisi jatkua vain kesäkuun loppuun, sillä muussa tapauksessa myös Britannian pitäisi järjestää eurovaalit meppien valitsemiseksi heinäkuussa aloittavaan uuteen EU-parlamenttiin.
– Millaisen viestin se lähettäisi niille yli 17 miljoonalle ihmiselle, jotka äänestivät EU:sta eroamisen puolesta lähes kolme vuotta sitten, May kysyi.
Pääministeri haukkui oppositiojohtaja Jeremy Corbynin esittämän vaihtoehdon toisesta brexit-kansanäänestyksestä, jos työväenpuolueen versiota hyvin tiiviit EU-sidokset säilyttävästä erosopimuksesta ei hyväksytä. Mayn mukaan ehdotus asettaa "koko demokratiamme uskottavuuden kyseenalaiseksi".
Parlamentissa myös kyseltiin, mitä tapahtuu, jos kansanedustajat hylkäävät kaikki kolme vaihtoehtoa: erosopimuksen, sopimuksettoman EU-eron seuraavana päivänä ja lopulta vielä brexitin lykkäämisen 14. maaliskuuta.
May ei kysymykseen vastannut, mutta ainakin BBC:n uutisgrafiikan mukaan lopputulos on väistämätön: ero ilman sopimusta 29. maaliskuuta.