ME-keihään putoamispaikasta tuli pikkukunnan nähtävyys – Seppo Rädyn käsittämätön kiskaisu pyyhittiin tilastoista

0:42img
Seppo Räty heitti hurjan ME-tuloksen 96,96 Punkalaitumella 2. kesäkuuta 1991.
Julkaistu 02.06.2020 05:30
Toimittajan kuva

Juhana Nyman

juhana.nyman@mtv.fi

Seppo Räty heitti päivälleen 29 vuotta sitten keihäänheiton maailmanennätyksen, jota ei rikota koskaan. Räty jätti tuloksellaan 96,96 muut maailman huiput yli kuuden metrin päähän. Punkalaitumella syntynyt tulos mitätöitiin kauden päätteeksi, kun tuolloin käytetty keihäsmalli kiellettiin.

Punkalaitumen kunta otti mitätöidystä ennätyksestä ilon irti. Urheilukentän nurmelle pystytetty pieni Suomen lippu muistutti pitkään huimasta heitosta.

Lipun pystytti kentänhoitaja Timo Välimaa. Välimaa merkitsi sillä paikan, johon Seppo Rädyn keihäs putosi kesäkuussa 1991 käydyssä kilpailussa. Pieni lippu liehui maan sisään lyödyn terästapin päässä. Nähtävyyttä tultiin katsomaan kauempaakin. Välimaan mukaan turistit ihmettelivät, miten kaukana keihään putoamispaikka oli heittopaikalta.

Lippu tuli tutuksi myös kentänhoitaja Välimaalle.

– Aina kun nurmikkoa leikkasi, piti nousta koneen päältä pois, kun lippu oli siinä sen kesän ja vielä seuraavan kesän.

Lippu kesti pidempään kuin ennätys. Kansainvälinen yleisurheiluliitto päätti saman vuoden syksyllä kieltää käytössä olleen keihäsmallin ja mitätöidä sillä tehdyt tulokset. Samalla Rädyn heittämä 96,96 painui historiaan.

Välimaan asentama kulmarauta löytyy edelleen nurmen sisästä täsmälleen siitä paikasta, missä Rädyn keihäs kentän puhkaisi. Ennätyksestä muistuttaa myös muistolaatta kentällä.

thumbnail_IMG_20190914_151523

Käsittämätön ennätys

Vuoden 1987 maailmanmestari Seppo Räty tuli kesään 1991 hurjassa kunnossa.

Toukokuun alussa Räty heitti Japanissa maailmanennätyksen 91.98, jolla hän paransi vuotta aiemmin heittämäänsä omaa ennätystään lähes viisi metriä. Kovan kunnon lisäksi apua tuli välinepuolelta. Räty heitti maailmanennätyksensä Sandvik Champion -keihäällä, jonka takaosasta karhennettu pinta sai sen liitämään aiempia malleja paremmin.

Rädyn maailmanennätys oli noteerattu myös Punkalaitumella, missä kunnan uuden urheilukentän vihkijäiskilpailuun oli tullut tuhatmäärin katsojia.

Välimaa oli kentänhoitajana vetänyt sektori- ja kaariviivat kentälle. Hän ei muista tarkkaan, mihin saakka kaariviivoja tehtiin, mutta Rädylle ne eivät riittäneet.

– Se sitten yllätti, kun meni niin paljon pidemmälle. Sivusektori oli tehty pidemmälle, mutta etäisyyskaariviivat eivät riittäneet perille asti.

Välimaa seurasi keihäskisaa heittopaikan vieressä nurmikentän kulmassa. Ennätysheitto tuntui loputtomalta.

– Katselin takasivulta sitä keihään kaarta. Sehän näytti siltä, että ei se tule alas ollenkaan. Kun se nousi sinne lakipisteeseen ja lähti vaakatasossa menemään, tuntui että tuleeko se sieltä pois koskaan.

Myös pienelle kyläkentälle pakkautunut yleisö huomasi sankarinsa keihäskaaren erityisyyden, ja pauhu yltyi yhtä matkaa keihään lennon kanssa.

– Sehän oli sellainen kohahdus. Kuuluttajakin sanoi ensin, että tuli uusi Suomen ennätys ja sitten äkkäsi, että olikin maailmanennätys. Sitten vasta porukka kohahti oikein kunnolla.

”Uran paras heitto”

Yksi mies puuttui Punkalaitumelta. Rädyn valmentaja Eino Maksimainen ei nähnyt maailmanennätysheittoa, mutta on jälkikäteen analysoinut suoritusta videolta. Sitä Maksimainen suosittelee muillekin.

– Sitä kyllä kannattaa videolta monenkin katsoa. Siinä on kyllä kaikki. Kiihtyvä vauhti ja ajoitus, tehoakin oli aika lailla.

Maksimaisen mukaan voidaan puhua jopa Rädyn uran parhaasta heitosta.

– Heittoteknisesti voisi sanoa, että kyllä se varmasti näin oli, hän sanoo.

– Hän sattui olemaan hyvässä kunnossa. Kaikki sattui kohdalleen. Letkeässä kunnossa pitää olla, sai rennon ja kiihtyvän heiton. Kyllä hänellä ominaisuudet olivat hyvät. Ei siinä sen ihmeellisempää ollut.

Räty itse löysi suorituksestaan korjattavaa. Kommentoidessaan heittoaan kilpailun jälkeisessä haastattelussa mies kertoi, ettei heiton vauhti ollut aivan optimaalinen. Tulos syntyi ilman sen suurempaa valmistautumista. Maksimainen on valmis allekirjoittamaan Rädyn sanoman, sillä uskoo urheilijan itse tuntevan suorituksensa parhaiten.

– Valmentajat mielellään ottavat kantaa, mutta kyllä sitä kannattaa urheilijalta kysyä. Itseanalyysi kehittyy vuosien saatossa. Nythän on menty siihen, että urheilija suorituksensa jälkeen hyppää kysymään valmentajalta katsomosta. Minusta se on huono tapa. Urheilijan pitäisi itse kehittyä siinä ja itsenäistyä, Maksimainen sanoo.

– Sepolla oli se hyvä ominaisuus, että hän pystyi tekemään sitä. Itseanalyysi oli hyvä, hän pystyi korjaamaan asioita seuraavaan heittoon.

Asiantuntija-arvioissa Rädyn heiton on arveltu olleen jopa pidempi kuin mitattu tulos antoi ymmärtää. Yleisurheiluvaikuttaja Mauri Auvinen väitti Ilta-Sanomien haastattelussa, että heitto mitattiin muovimitalla, joka tiukalle vedettäessä venyy hieman. Auvisen mukaan Rädyn heitto olisi näin ollut jopa yli 97 metriä.

Välimaan mukaan heitto mitattiin kahdella mitalla. Teräsmitan Välimaa haki läheisen koulun varastosta, koska uudella kentällä ei ollut vielä välinevarastoa. Muovimitta oli valmiiksi kentällä.

– Kun nähtiin, että heitto menee pitkälle, hain 200 metrin päästä koululta teräsmitan kentälle. Heitto mitattiin molemmilla.

Ylivoimainen Räty

Punkalaitumen hirmuheiton jälkeen Räty ei enää vuonna 1991 onnistunut ylittämään 90 metriä. Tokion MM-kisoissa hän heitti hopeaa tuloksella 88.12. Maailmanmestaruuden voitti Kimmo Kinnunen 90.82 kantaneella heitolla. Maksimaisen mukaan loukkaantumiset söivät parhaan terän loppukesältä.

– Se vähän katosi siinä. Tuli muutama hyvä heitto, muun muassa Tukholman GP:ssä. Sitten polven nivelside vähän repesi, tuli hyppääjän polvi. Tai heittäjän polvi.

Rädyn Punkalaitumella heittämän tuloksen erityisyyttä alleviivaa se, että kaikki muut maailmassa jäivät yli viiden metrin päähän. Englannin Steve Backley heitti syyskuussa maailmantilaston toiseksi tuloksella 91.36. Kolmanneksi ylsi Kinnunen Tokion kultakaarellaan. Miesten kaikkien aikojen ykkösheittäjä, silloin Tsekkoslovakiaa edustanut Jan Zelezny jäi tuloksella 90.72 listan neljänneksi.

Uuden keihäsmallin lennosta kertoo se, että kaikkien neljän tulokset ylittivät Backleyn kesällä 1990 heittämän maailmanennätyksen 89.58. Keihäsmallia enemmän Maksimainen ihastelee kuitenkin Rädyn huimaa kuntoa.

– Tiedä, oliko sen merkitys mikä, mutta eiväthän nuo muut pystyneet heittämään sellaisia silläkään mallilla.

Kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto kauden päätteeksi päätti kieltää kyseisen keihäsmallin, noteerattiin Backleyn tulos jälleen miesten keihäänheiton maailmanennätykseksi. Maksimaisen mukaan päätös tuntui pahalta.

– Kyllähän se oli harmi, kun maailmanennätys mitätöityi. Sitä ei tilastoissa näy tälläkään hetkellä. Kyllä se vähän harmitti.

Vuonna 1992 Räty rikkoi 90 metrin rajan sileäpintaisella keihäällä heittämällä Nurmijärvellä tuloksen 90.60. Maailmanennätystä hän ei enää saanut nimiinsä, sillä Backley oli ehtinyt siirtää sen kauemmas jo tammikuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu