Presidentti Joe Biden on sanonut presidentti Volodymyr Zelenskyille, että Yhdysvallat lähettää Ukrainalle pienen määrän pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia, kertoo yhdysvaltalaismedia NBC News yhdysvaltalaisiin viranomaislähteisiinsä nojaten.
Vielä eilen Valkoinen talo totesi, että sen tuorein asepaketti ei sisällä Ukrainan pitkään haluamia pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia.
Aiemmin ABC News -media uutisoi viranomaislähteisiin vedoten, että Yhdysvallat todennäköisesti lähettää Ukrainalle kyseisiä ohjuksia.
Sotatieteilijä Ilmari Käihkön sanoi syyskuussa MTV Uutisille, että on ollut "pitkään todennäköistä", että Yhdysvallat ennemmin tai myöhemmin antaa Ukrainalle kyseisiä ohjuksia.
– Jos päätös toteutuu, se on Ukrainalla sotilaallisesti ja poliittisesti merkittävä. Ukrainan toivelistalla ei ole näiden jälkeen enää hirveästi uusia aseita. On saatu taistelupanssarivaunuja ja rypälepommeja, F-16-hävittäjät ovat tulossa, Käihkö sanoo MTV Uutisille puhelimitse.
– Sitten puhutaan määristä, laadullisesti uutta annettavaa ei hirveästi enää ole.
Ukrainalaisviranomaiset presidentti Volodymyr Zelenskyistä lähtien ovat toistuvasti pyytäneet pitkän kantaman aseita käyttöönsä. ATACMS-ohjukset ovat olleet toivelistan kärkipäässä.
Länsimaat taas pitkään varoivat sellaisten asejärjestelmien toimittamista Ukrainalle, jolla se voisi kantaman puolesta iskeä Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolelle.
Lue myös: Venäjä: Ukraina on tehnyt ohjushyökkäyksen laivaston päämajaan Krimillä
Yhdysvallat ja Etelä-Korea ampuivat ATACMS-ohjuksia taisteluharjoituksissa kesäkuussa 2022.All Over Press
ATACMS-ohjuksilla yksi iso etu Storm Shadow -ohjukseen verrattuna
Tyypistä riippuen ATACMS-ohjuksien kantama on jopa 300 kilometriä. ATACMS-ohjuksia voidaan ampua Ukrainan jo aikaisemmin saamilla HIMARS- ja M270 MLRS -raketinheittimillä.
Ukrainalla on kyseisille raketinheittimille tällä hetkellä käytössään ohjuksia, joiden kantama on noin 80 kilometriä. Ukrainan ohjusvalikoimasta pisimmälle lentää Britannian ja Ranskan lahjoittama Storm Shadow/Scalp -risteilyohjus.
ATACMS-ohjuksilla on yksi merkittävä etu Storm Shadow/Scalp-risteilyohjukseen nähden, sotatieteilijä Käihkö sanoo.
– ATACMS ammutaan HIMARS-järjestelmästä. Niiden käyttäminen ei vaadi ilma-asetta, minkä taas Storm Shadow/Scalp -ohjus vaatii. Jos Venäjä pystyisi vaikuttamaan Ukrainan ilma-aseeseen, ei Ukraina enää voisi käyttää näitä ohjuksia, Käihkö totesi MTV Uutisille.
– ATACMS-ohjuksia pystytään käyttämään ilman ilma-asettakin ja ylipäätään huomattavasti nopeammin. Niillä on paljon helpompi hyökätä esimerkiksi ilmatorjuntajärjestelmien kimppuun, Käihkö jatkaa.
HIMARS-raketinheitinjärjestelmä Ukrainassa hienäkuussa 2022.All Over Press
Kohteina "kriittiset venäläiskohteet"
Jos Ukraina todella saa Yhdysvalloilta 300 kilometrin päähän yltäviä ATACMS-ohjuksia, voisi se hyökätä niillä kantaman puolesta esimerkiksi käytännössä mihin tahansa Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle. Näin siinä tapauksessa, että HIMARS-raketinheittimet tuotaisiin eturintaman läheisyyteen.
– Vaikka mitään kriittisiä järjestelmiä ei mielellään tuoda eturintamalle, niin yksittäisen ohjuslaukaisujärjestelmän tuominen etulinjaan on turvallisempaa kuin siellä lentäminen tutkassa näkyvällä ilma-aluksella. Sitä kautta kantamaa voidaan lisätä, Käihkö sanoo.
ATACMS-ohjuksilla Ukraina pystyisi vaikuttamaan "kriittisiin venäläiskohteisiin", Käihkö sanoo.
Ukrainalla on julkisten tietojen mukaan käytössään 16 HIMARS-raketinheitinjärjestelmää. Kesällä 2022 Ukraina pystyi HIMARS-raketinheittimillä lyhyessä ajassa vaikuttamaan merkittävästi tapaan, jolla Venäjä säilytti tykistöammuksiaan ja sijoitti komentopaikkojaan.
Keskeinen kysymys on, kuinka paljon Ukraina ATACMS-ohjuksia saa. NBC Newsin tietojen mukaan määrä on ainakin aluksi pieni.
– Parilla kymmenellä ohjuksella ei niin suurta merkitystä olisi, mutta jos määrä on suurempi tai se kasvaisi koko ajan, merkitys olisi suurempi. Joka tapauksessa ohjukset auttavat Ukrainaa, Käihkö summaa.