MTV:n kysely: Vajaa puolet vastaajista kannattaa Purran eroa – Mediatutkija: "Suomalaiset keskimääräisesti uskollista kansaa..."

MTV Uutiset kysyi suomalaisilta, että pitäisikö Riikka Purran erota valtiovarainministerin paikalta, pitäisikö hallituksen erota ja, että tuleeko hallitus pysymään pystyssä vaalikauden loppuun. 

MTV:n kyselyn mukaan 47 prosenttia suomalaisista ajattelee, että Riikka Purran (ps.) pitäisi erota valtiovarainministerin paikalta. 

Kyselyn tuloksista voit lukea enemmän täältä: MTV:n kysely: Riikka Purran pitäisi erota, sanoo 47 prosenttia vastaajista

Mitä tästä ajattelee Turun yliopiston professori, mediatutkija Anu Koivunen? 

– Kertoo se siitä, että keskustelu hallituksen ympärillä on aitoa ja, että se jakaa aidosti mielipiteitä. Suomalaiset ovat varmasti keskimääräisesti uskollista kansaa eivätkä hevin lähde ehdottamaan hallituksen kaatamista tai ministereiden erottamista, ellei niitä nähdä asiallisesta perustelluiksi, Koivunen sanoo. 

Kyselyn mukaan miehet ovat merkittävästi suopeampia Purran jatkolle kuin naiset. Miehistä Purran ministerieron kannalla on 38 prosenttia, naisista 55 prosenttia.

Mistä tämä kertoo? 

– Naiset äänestävät enemmän ihmisoikeusmyönteisiä puolueita ja miehet vähemmän. Se näkyy ehkä näissäkin kannatusluvuissa, Koivunen arvioi.

Koivunen lisää, että samaa näkyi myös eduskuntavaalien aikaan: 

– Naiset reagoivat vahvemmin yhdenvertaisuutta kyseenalaistaviin puheenvuoroihin ja äänestävät prosentuaalisesti enemmän vihreää vasemmistolaista ihmisoikeusmyönteistä politiikkaa. Miehet ovat oikeistolaisempia, ehkä perussuomalaisempia. Sama suhdeluku on myös Ruotsissa. 

Miltä Suomi näyttäytyy ulkomailla? 

Mediatutkija Anu Koivunen kertoo, että Suomea katsotaan kansainvälisessä mediassa nyt eri tavalla kuin Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikaan. 

– Kiinnostus Marinia ja hänen hallitustaan kohtaan oli ennennäkemätöntä. Silloin seurattiin yleisesti Suomen maakuvan ytimeen liitettyjä teemoja, kuten tasa-arvo ja edistyksellisyys. Tällaiset tarinat pyörittivät Suomea. Nyt meitä katsotaan samalla tavalla, kun Suomi on katsonut Itävallan, Italian, Espanjan, Hollannin tai Belgian tilannetta. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tällä Koivunen tarkoittaa sitä Suomessa on yhtälailla uutisoitu jonkin toisen maan politiikasta ja siellä vaikuttavasta äärioikeistolaisesta puolueesta. 

– Nyt meitä katsotaan siitä kulmasta. Suomi näyttäytyy samanlaisena. Sille on uutisarvo. 

Kuinka suomalainen media on onnistunut hallituspolitiikan perkaamisessa? 

Eri toten perussuomalaiset ovat kritisoineet suomalaista mediaa siitä, että se on kaivellut politiikkojen taustoja ja lähtenyt ajojahtiin. Kuinka Koivunen näkee asian?

– Media on tehnyt erittäin tarkkaa työtä hallitusohjelman analysoimisessa. Sen sijaan poliitikkojen, ja tässä tapauksessa perussuomalaisten, taustojen perkaaminen on ollut julkisuuden salaisuuden piirissä. Ei ole kaiveltu. Asian nostivat esiin tutkijat ja kansalaisliikkeet. Media on keskittynyt ikään kuin areenapolitiikkaan eli suuriin linjoihin, kuten poliittisiin ohjelmiin ja lukuihin. 

Koivunen kuvailee politiikan ympärillä olevaa keskusteluilmapiiriä siten, että "on ikäänkuin se asiakeskustelu ja sitten tämä muu keskustelu – jonka ilmeisesti pääministeri Orpo toivoisi loppuvan". 

Mediatutkijan mukaan viime keväänä vaalien aikaan olisi ollut medialla paikka avata nyt julkisuudessa pyöriviä puheenaiheita. 

– Olisiko media voinut keväällä tehdä toisen tyyppisiä uutisia ja kaivella taustoja? 

Tutkimus tehtiin verkkopaneelissa 14.7.–19.7. ja siihen vastasi 1 927 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat