Medvedev: "Kunhan kysyn – kuka sanoi, että Ukraina edes on maailmankartalla kahden vuoden päästä?"

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja ja entinen presidentti Dmitri Medvedev on keskiviikkona jatkanut kovasanaista kielenkäyttöään Ukrainan suhteen.

Presidentti Vladimir Putinin pitkäaikainen liittolainen kirjoitti Telegram-sovelluksessa torstaiaamuna tavalla, jonka brittilehti The Guardian katsoo tarjoavan ikkunan Venäjän ylemmän johdon tämänhetkiseen ajatusmaailmaan.

– Kunhan kysyn. Kuka sanoi, että Ukraina edes on maailmankartalla kahden vuoden päästä?, Medvedev kirjoitti.

Kommentillaan Medvedev otti kantaa Ukrainan esittämään pyyntöön, että se voisi saada tulevana talvena energiaa ja maksaa laskut parin vuoden kuluttua.

Viikko takaperin Medvedev avautui venäläismedialle siitä, miksi hänen sosiaalisen median päivityksensä ovat niin tylyjä ja vihamielisiä.

Medvedev perusteli asiaa muun muassa niin, että hän vihaa "paskiaisia ja äpäriä", jotka "haluavat Venäjän kuolevan".

Medvedev ei tuolloin selventänyt, keitä hän tarkalleen ottaen tarkoitti. Useimmiten turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja kirjoittaa kielteisesti Ukrainan, EU:n ja Yhdysvaltojen viranomaisista.

Kun Medvedev toimi Venäjän presidenttinä vuosina 2008–2012, asemoi hän itsensä pehmeämmän ja liberaalimman linjan poliitikkona.

Nyt Venäjän vallan ytimessä on kasvavaa epäluottamusta niitä politiikkoja kohtaan, jotka eivät esimerkiksi kannata maan hyökkäystä Ukrainaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila MTV Uutisille.

– Medvedev on asemoinut itsensä Ukrainan sodan myötä ja jo sitä ennen niin sanottuna "sotahaukkana". Hän ei halua, että hänet nähtäisiin pehmeänä, Lassila sanoo.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta ja on länsiarvioiden mukaan menettänyt sodassa noin 15 000 henkeä. Ukraina väittää Venäjän menettäneen yli 30 000 sotilasta. Kreml ei ole kommentoinut lukuja.

Sota ei ole sujunut Venäjän suunnitelmien mukaisesti ja niin sanottu "erikoisoperaatio Ukrainassa" on tuonut maalle runsaasti pakotteita.  Tästä huolimatta Venäjä on jatkanut sotaa jo neljättä kuukautta ja tällä hetkellä taisteluita käydään esimerkiksi esimerkiksi Severodonetskin, Harkovan ja Hersonin alueilla. Venäjän on arvioitu pitävän jonkinlaisena minimitavoitteenaan Donbassin alueen valtausta.

Lue myös:

    Uusimmat