Ukraina hyökkäsi Venäjän ydinasetutkia vastaan – WP: USA huolestui

Yhdysvallat pelkää, että Venäjä tulkitsee Ukrainan tutka-asemahyökkäykset ydinasepelotteeseensa vaikuttamiseksi.

Ukraina on tehnyt hyökkäyksiä Venäjän erittäin pitkän kantaman tutka-asemia vastaan. Niiden on tarkoitus varoittaa sekä tavanomaisista ilmaiskuista että ydinaseiden laukaisusta.

Ukrainan tutkaiskut ovat tiettävästi vaurioittaneet ainakin Lounais-Venäjällä sijaitsevan Krasnodarin tutka-asemaa. Ukraina on viime aikoina tehnyt useita hyökkäyksiä Krimistä itään sijaitsevaan Krasnodariin.

WP: Yhdysvallat huolestui

Yhdysvallat on huolestunut Ukrainan tekemistä tutkaiskuista, sanoo yhdysvaltalaisviranomainen Washington Post -lehdelle. Viranomainen antoi lausuntonsa nimettömänä.

Yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan Venäjä ei ole käyttänyt kyseisiä tutka-asemia Ukrainan vastaisessa hyökkäyssodassaan.

– Mutta ne ovat herkkiä asemia, koska Venäjä voi katsoa, että sen strategiset pelotteet ovat kohteita, mikä voisi heikentää Venäjän kykyä ylläpitää ydinpelotetta Yhdysvaltoja vastaan, viranomainen sanoi WP:lle.

Ydinasepelote perustuu paitsi ydinaseisiin, myös siihen, että mahdollisen ydinasehyökkäyksen kohteeksi joutunut valtio pystyy havaitsemaan hyökkäyksen riittävän aikaisin. Näin hyökkäyksen kohteeksi joutunut valtio pystyisi laukaisemaan omat ydinaseensa varmistaen myös vastapuolen tuhon.

– Venäjä voi ajatella, että sen kykyä havaita ydinasehyökkäys on heikennetty. Siitä voisi tulla ongelma, yhdysvaltalaisviranomainen katsoi.

– Kaikille pitäisi olla selvää, ettei Yhdysvalloilla ole mitään aikomusta käyttää ydinaseita Venäjää vastaan, hän jatkoi.

Putin kommentoi ydinaseita avaruudessa: Väittää olleen suunnitelmissa jo vuosia 3:51
Näin Putin kommentoi ydinaseita avaruudessa: Väittää olleen suunnitelmissa jo vuosia.

Ukraina on toista mieltä

Ukrainalaisviranomainen näkee asian toisin kuin yhdysvaltalaisviranomainen. 

Hänen mukaansa Venäjä on käyttänyt hyökkäysten kohteiksi päätyneitä tutka-asemia tarkkaillakseen Ukrainan armeijan toimia, erityisesti maan tekemiä ilmahyökkäyksiä.

Ukrainalaisviranomaisen mukaan iskut ovat olleet Ukrainan sotilastiedustelu GUR:n tekemiä. Hänen mukaansa iskujen tarkoitus on heikentää Venäjän kykyä seurata Ukrainan armeijan toimintaa Etelä-Ukrainassa.

Venäjän kyky havaita ilmahyökkäyksiä voi jatkossa olla entistäkin enemmän tarpeen, sillä Ukraina on viime aikoina saanut useilta sitä tukevilta valtioilta luvan käyttää niiltä saamiaan aseita myös Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.

Ukraina on tosin tähänkin asti tehnyt lukuisia hyökkäyksiä Venäjälle, joista edelliset viime yönä. Ukrainan kohteita ovat olleet erityisesti sotilaslentokentät, ilmatorjunta ja tutka-asemat.

Ukrainan on tulkittu pyrkivän vaikuttamaan iskuillaan erityisesti Venäjän kykyyn pommittaa Ukrainaa. Venäjän ilmasodankäynti on tehostunut kuluvan vuoden aikana huomattavasti Ukrainan kärsiessä ilmapuolustuspulasta.

Lue myös:

    Uusimmat