"Trump on käytännössä antautunut Putinille" – Kreml haluaa tapaamisen pian, näin maailmalla reagoidaan rauhanprosessiin

8:32imgTrump ja Putin hierovat rauhaa Ukrainaan – mitä on odotettavissa? Haastattelussa ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen sekä Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen.
Julkaistu 13.02.2025 09:08(Päivitetty 29 minuuttia sitten)

STT

Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Ukrainan rauhanprosessin käynnistymisen synnyttämiä reaktioita meillä ja maailmalla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sysäsi keskiviikkona rauhanprosessin käyntiin keskustelemalla Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa puhelimessa.

Kreml: Trumpin ja Putinin tapaaminen tulisi järjestää pian

Venäjän mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen olisi järjestettävä pian, sillä presidenteillä olisi paljon keskusteltavaa.

Trump kertoi aikaisemmin, että hänen virkakautensa ensimmäinen tapaaminen Putinin kanssa toteutuu Saudi-Arabiassa.

Tarkkaa aikataulua Saudi-Arabian tapaamiselle Trump ei osannut kertoa, mutta sanoi sen tapahtuvan pian.

(STT)

Trumpin läheinen ex-avustaja järkyttyi

Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajana ensimmäisellä presidenttikaudella toiminut John Bolton on järkyttynyt ja kauhuissaan Yhdysvaltain uusimmista Ukraina-linjauksista.

Boltonin mukaan on moraalitonta, että Yhdysvallat jättää Ukrainan oman onnensa nojaan ja Venäjän annetaan rikkoa hyökkäyksillään Ukrainan suvereniteettia.

Tekemällä nämä ja muita myönnytyksiä ennen kuin neuvottelut ovat edes alkaneet Trump on käytännössä antautunut Putinille Ukrainassa, Bolton kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

Bolton muistuttaa varoittaneensa jo aiemmin, että Trump suosii neuvotteluissa Venäjää ennen Ukrainaa ja Zelenskyiä, sillä Trump haluaa palkita Putinin päätöksen hyökätä.

– Haitta Yhdysvaltain turvallisuusintresseille tulee ulottumaan paljon Keski-Eurooppaa laajemmalle, Bolton jatkaa.

Vakoilupomo kutsuu puhelua syvälliseksi

Venäjän ulkomaantiedustelun johtaja Sergei Naryshkin kutsuu Donald Trumpin ja Vladimir Putinin käymää puhelinkeskustelua ”syväksi ja merkitykselliseksi”. 

Vakoilupomon kommenteista kertoo valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti. Naryshkinin mukaan puhelinkeskustelu loi pohjaa jatkaa yhteistyötä lukuisilla eri viranomaistasoilla, joihin kuuluvat myös turvallisuuspalvelut.

(Reuters)

Saksalta hapan kommentti

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on tehnyt valitettavia myönnytyksiä Venäjälle jo ennen kuin Ukrainan sodan rauhanneuvottelut ovat alkaneet, katsoo Saksan puolustusministeri Boris Pistorius.

Pistorius sanoi ennen sotilasliitto Naton kokouksen alkua, että Ukrainan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ja alueluovutuksista olisi ollut parempi puhua vasta neuvottelupöydässä.

(STT)

Naton Rutte: Rauhan on oltava kestävä

Naton pääsihteeri Mark Rutte kommentoi Yhdysvaltain hallinnon tuoreita puheita toteamalla, että kaikki haluavat rauhan Ukrainaan.

Brysselin puolustusministerikokoukseen saapuneen Rutten mukaan mahdollisen sopimuksen pitää olla kestävä siten, ettei Venäjä aloita myöhemmin uutta sotaa. Emme halua kolmatta Minskin sopimusta, Rutte sanoi.

Rutten mukaan Ukrainan pitää myös olla tiiviisti mukana mahdollisissa rauhanneuvotteluissa.

Eurooppalaisten Nato-maiden puolestaan pitää lisätä puolustusmenojaan ja tuottaa enemmän sotatarvikkeita, Rutte linjasi kokouksen asialistaa.

(STT)

USA:n puolustusministeri: Venäjän pysäyttäminen on Euroopan vastuulla

Yhdysvaltojen puolustusministeri Pete Hegseth sanoo, että Venäjän sotakoneen pysäyttäminen on tärkeä, Euroopan vastuulle kuuluva asia. 

USA:n tuore puolustusministeri kertoi asiasta Nato-maiden puolustusministerien kokouksessa Brysselissä.

Hegseth myös toisti Yhdysvaltain vaatimuksen, minkä mukaan Nato-maiden tulisi käyttää puolustukseen viisi prosenttia bruttokansantuotteistaan. 

(Reuters)

Britannia: Ei neuvotteluja ilman Ukrainaa

Britannian puolustusministerin John Healeyn mukaan ukrainalaiset ovat taistelleet urheasti eikä Ukrainan kohtalosta pidä neuvotella tai sopia ilman Ukrainaa.

Brysselissä alkavaan Nato-kokoukseen saapuneelta Healeyltä kysyttiin kommenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin mahdolliseen tapaamiseen.

Healeyn mukaan on selvää, että Venäjä pysyy uhkana Natolle vielä pitkään Ukrainan sodan mahdollisen päättymisen jälkeenkin.

(STT)

Medvedev uhoaa: Meitä ei saa polvilleen

Venäjän entinen presidentti ja nykyinen federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev uhoaa, että Trumpin ja Putinin puhelu osoittaa, että lännen toiveet Venäjän päihittämisestä eivät koskaan toteudu.

– Ylimielisen Amerikan eliitin tulisi ottaa opikseen, ettei maailmassa voi olla koskaan vain yhtä hallitsevaa valtiota. 

– Meitä on mahdotonta saada polvilleen, ja mitä pikemmin vastustajamme oppivat tämän, sen parempi, ex-presidentti lausui.

(Reuters)

Rauha voi palauttaa ydinaseet Ukrainaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi väläytti jälleen helmikuun alussa vaihtoehtoa, että Ukraina voisi hankkia omia ydinaseita, jos maata ei päästetä ripeästi sotilasliitto Naton jäseneksi. 

Zelenskyin esittämistä kommenteista brittitoimittaja Piers Morganille uutisoi muun muassa Politico. Zelenskyi esitti samansuuntaisen kommentin myös lokakuussa.

Lue koko juttu: Zelenskyi iski ehdon pöytään

Viekö Putin pidemmän korren? 

Vasta aika näyttää, mitä presidentti Trumpin aloittamasta prosessista sodan päättämiseksi seuraa, arvioi ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen MTV Uutisille.

Trump on ilmoittanut, että ensimmäinen tapaaminen Putinin kanssa toteutuu Saudi-Arabiassa. Trumpin mukaan sekä hän että Putin uskovat vahvasti "maalaisjärkeen".

1:45imgKatso tutkija Henri Vanhasen haastattelu tästä.

Lue koko juttu: Trump sysäsi rauhan vankkurit vauhtiin, mutta viekö Putin pidemmän korren?

Sanna Marin jyrähti

Marinin mukaan Ukrainan auttamisessa on kyse vain poliittisesta tahdosta.

Tony Blair -instituutti tarkastelee tuoreessa raportissaan, että mikä Ukrainan sodan ratkaisun hinta on Euroopan tulevaisuudelle.

Raporttia ovat olleet laatimassa Stephan Jensen, Daniel Sleat, Christopher Wright, Tennyson Dearing ja Juliia Shevtshuk

Raportin esipuheen on kirjoittanut Suomen entinen pääministeri Sanna Marin.

Esipuheessa Marin kirjoittaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan pysäytti liki kahdeksan vuosikymmenen ajan vallinneen rauhan ajan Euroopassa.

Lue koko juttu: Sanna Marin: "Anteeksiantamatonta"

Katkeraa kalkkia, kirjoittaa päätoimittaja Ahtiainen

Ukrainalle tarjotaan katkeria rauhanehtoja, jotka sen on kuitenkin pakko hyväksyä, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Trumpin puolustusministeri Pete Hegseth paalutti lähtöasetelman Venäjän ja Ukrainan rauhanneuvotteluihin Brysselissä ennen Naton puolustusministerien kokousta: Ukrainan pitää hyväksyä aluemenetykset, eikä maan Nato-jäsenyys ole rauhanneuvottelujen pelimerkki.

Lue koko kommentti: Päätoimittajan kommentti: Hengennostatushöpötys Ukrainan voitosta voidaan nyt lopettaa

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota