Melanooma voi tulla silmäänkin – tässä hälyttävät oireet

Silmämelanooma on pahanlaatuinen ja harvinainen tauti, joka ehtii usein valitettavan pitkälle ennen kuin se löydetään.

Katso yllä olevalta videolta, millaisista luomista ei tarvitse huolestua.

Silmämelanooman aiheuttajaa ei aukottomasti tiedetä, mutta taustalla on virheitä pigmenttiä tuottavien solujen DNA:ssa. Virheet saavat solut mutatoitumaan ja monistumaan, mikä johtaa syöpäkasvaimen kehittymiseen.

Suomessa silmämelanooma todetaan vuosittain 65–75 ihmisellä. Jonkinlaisiksi riskitekijöiksi tiedetään esimerkiksi vaaleaihoisuus ja sini- tai vihreäsilmäisyys, yli 50 vuoden ikä, pitkäaikainen altistuminen auringonvalolle, epänormaali pigmentti silmäluomien ympärillä sekä luomet silmässä tai silmän päällä.

Kaikista melanoomatapauksista noin viisi prosenttia todetaan silmässä. Tauti on aggressiivinen ja levitessään huonoennusteinen. Valitettavasti se on myös monien muiden syöpien tapaan alkuvaiheessa usein melko huomaamaton.

Oireet riippuvat kasvaimen sijainnista, mutta esimerkiksi punoitusta, kipua tai särkyä ei yleensä esiinny. Silmämelanoomalla on lisäksi tapana kehittyä näkymättömissä oleviin paikkoihin, jolloin se tulee esille vasta syövän edetessä.

Alla on lueteltu joitakin merkkejä, jotka saattavat kieliä silmämelanoomasta. Kolme neljästä potilaasta hakeutuu hoitoon oireiden perusteella.

  • Näön heikkeneminen, sumentuminen tai vääristyminen. Sivunäköön voi ilmestyä "sokea" piste.
  • Välkkyvät valot näkökentässä. Nokisademaiset tai salamaniskumaiset kuviot ovat kuitenkin yleisiä oireita, jotka eivät suoraan viittaa silmämelanoomaan.
  • Tumma piste silmän iiriksessä eli värikalvossa. 
  • Tumma piste sidekalvolla. Sidekalvo on kelmumainen, läpinäkyvä alue silmän pinnalla. Se peittää silmämunan valkoista osaa ja silmäluomien sisäpintaa.
  • Muutos pupillin muodossa. Pupilli on silmän keskellä näkyvä musta aukko.

Yhdysvalloissa erikoinen potilaskasauma

Yhdysvalloissa on viime päivinä kummasteltu ilmi tullutta silmämelanoomatapausten kasaumaa.

Harvinaiseen tautiin, johon normaalisti sairastuu maassa vuosittain kuusi ihmistä miljoonasta, on viime vuosina huomattu sairastuneen kymmenittäin ihmisiä, joita yhdistää sijainti: nelisenkymmentä sairastunutta on käynyt samaa koulua alabamalaisessa Auburnin yliopistossa, parikymmentä taas asuu samalla alueella Pohjois-Carolinan Huntersvillessa.  

Lääkärit ovat ymmällään, millä ”sattuman kaupalla” sijainnin yhdistämät ihmiset saavat saman harvinaisen sairauden jotakuinkin saman ikäisinä ja selvästi keskimääräistä sairastumisikää nuorempina. Toiveissa on, että tarkempi tutkimus paljastaisi lisää taudin syntytavasta.

Lähteet: Prevention, Terveyskirjasto, Hus.fi, Aao.org, Ocularmelanoma.org, CNN

Lue myös:

    Uusimmat