Merja Kyllönen on ehdolla eurovaaleissa, muttei ottaisi paikkaa vastaan – nyt hän selittää ratkaisuaan: "Perhetilanne lähes viiden omaishoidettavan kanssa alkaa olla raskas"

Suomi sai hieman yli viikko sitten uudet kansanedustajat, ja toukokuun puolella valitaan uudet edustajat europarlamenttiin. Huomenta Suomessa vierailivat kansanedustajat Mari Rantanen (ps.), Merja Kyllönen (vas.) ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

Uudet kansanedustajat, mukaan lukien Mari Rantanen, ovat tänään ensimmäistä päivää töissä. Konkaripoliitikot jakoivat Rantaselle vinkit uuteen työnkuvaan.

– Kannattaa perehtyä huolella asioihin. Kannattaa yrittää tulla kaikkien kanssa toimeen ja suhtautua uteliaasti siihen, minkä takia ihmiset ajattelevat eri tavalla. Sieltä se sopukin sitten löytyy, Pietikäinen vinkkaa.

– Olet valmis opettelemaan ja kuuntelemaan asiantuntijoita. Haluat tehdä ja olla aktiivinen, niin kaikki on mahdollista, Kyllönen sanoo.

Kevään aikana on puhuttu poliittisen ilmapiirin kovenemisesta ja sosiaalisen median kuohuista. Rantanen ei ole asiasta huolissaan.

– Kyllähän tässä on jo tottunut siihen, että kriittistä palautetta tulee, ja jonkin verran solvaamistakin. Se ehkä tietyllä tapaa kuuluu tähän työhön. En lähde siitä ottamaan paineita, Rantanen kommentoi.

Myös Kyllönen esittää toiveensa hyvästä keskusteluilmapiiristä.

– Vähemmän mielensäpahoittamista. Enemmän yhteistä keskustelua, asiallista vuoropuhelua. Ei niin, että loukataan ja halveerataan toista, Kyllönen vetoaa.

Merja Kyllönen: "Tuplaroolin" taustalla perhetilanne

Uudet europarlamentaarikot valitaan eurovaaleissa 26. toukokuuta.

Sekä Pietikäinen että Kyllönen arvioivat, että suomalaisella europarlamentaarikolla voi tietyissä asioissa olla jopa enemmän valtaa kuin ministerillä.

– Varsinkin talous-, liikenne- ja maatalouskysymyksissä, ympäristö- ja ilmastoasioissa, Kyllönen luettelee.

Useiden ehdokkaiden "tuplarooli" on herättänyt julkisuudessa paljon keskustelua. Esimerkiksi Kyllönen valittiin suurella äänipotilla eduskuntaan, mutta on silti ehdolla myös eurovaaleissa.

Kaiken lisäksi Kyllönen on suoraan sanonut, että mikäli hän saa parlamentaarikon paikan, hän ei aio ottaa sitä vastaan.

– Elämäntilanne on tänä keväänä muuttunut aika radikaalisti. Minulla on ollut haaveet jatkaa Euroopan parlamentissa, mutta tämänhetkinen perhetilanne lähes viiden omaishoidettavan kanssa alkaa olla niin raskas reissutyöläiselle, että on parempi pysyä kotimaan seinien sisäpuolella, Kyllönen perustelee.

Kyllönen myöntää, ettei tuplaehdokkuuteen ole Suomessa totuttu.

– Tämä ei ollut sellainen, että tätä on puoli vuotta haudottu, vaan tämä on tullut akuutisti elämässä eteen, Kyllönen sanoo.

"Vaalit tarvitsevat nimekkäitä ehdokkaita"

Kyllönen ei ole ainoa kansanedustajaksi valittu eurovaaliehdokas, vaan "tuplaehdokkaita" on usean puolueen listalla.

– Kyllä me kaikki tiedämme, että vaalit tarvitsevat nimekkäitä ehdokkaita. Aika monellakin puolueella on sama probleema, tarvitaan samoja nimiä, Rantanen miettii.

– Jos ehdolla on täysin tuntemattomia, eikä ole ketään, joka toimii niinsanottuna jäniksenä, miten saamme ihmiset aktivoitumaan ja innostumaan? Kyllönen komppaa.

Lue myös:

    Uusimmat