Orbán: "Laiton maahanmuutto johtaa antisemitismiin ja homofobiaan" – joutui kovaan ryöpytykseen

LK 8.10.2024 Unkarin pääministeri Viktor Orban lehdistötilaisuudessa Euroopan parlamentin täysistunnon yhteydessä Strasbourgissa Itä-Ranskassa 8. lokakuuta 2024.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán lehdistötilaisuudessa Euroopan parlamentin täysistunnon yhteydessä Strasbourgissa Itä-Ranskassa tänään.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 09.10.2024 13:53

MTV UUTISET – STT

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on esitellyt voimakkaasti EU:n valtavirrasta poikkeavia ajatuksiaan Euroopan parlamentille Strasbourgissa. 

Vastaansa hän sai tiukkaa ryöpytystä aina EU-komission puheenjohtajalta Ursula von der Leyenilta saakka.

Tilanne on kiinnostava, koska Unkari on tällä hetkellä unionin jäsenmaista koostuvan EU:n neuvoston kiertävä puheenjohtajamaa. 

Vastakkain täysistuntosalissa oli sitä myöten muutakin kuin yhden EU:n jäsenmaan pääministeri, komission puheenjohtaja ja iso osa Euroopan parlamentista.

Viktor Orbán varoitti muun muassa unelmoimasta, että vain vihreällä siirtymällä saataisiin ratkaistua energian hintojen aiheuttamat ongelmat unionille. Unkari on tällä hetkellä EU:n jäsenmaista koostuvan neuvoston kiertävä puheenjohtajamaa.

– Venäjän energiasta luopuminen on vaarantanut EU:n bruttokansantuotteen kasvun, Orbán sanoi.

Orbán haaveili uudesta "kilpailukykysopimuksesta", joka voisi syntyä Budapestissa EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa marraskuussa. 

Vaikka huoli EU:n kilpailukyvystä on yhteinen, eroavat Unkarin ajatukset esimerkiksi venäläisen energian käyttökelpoisuudesta voimakkaasti EU:n valtavirrasta.

Suurin kritiikki Orbánille tuli tämän suhtautumisesta Ukrainaan ja Venäjään, joista Orbán tosin puhui avauspuheenvuorossaan epäsuorasti kustannusten kautta.

Orbán sanoi puheenvuorossaan esimerkiksi, ettei maahanmuutolla voi ratkaista aivovuotoa EU:sta. Sen sijaan hän käsitteli maahanmuuttoa ennen kaikkea ongelmien lähteenä.

– Laiton maahanmuutto johtaa antisemitismiin, naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja homofobian lisääntymiseen, hän sanoi.

Lue myös: Orbán: Trumpilla on hyvin yksityiskohtainen suunnitelma Ukrainan sodan lopettamiseksi

Komission puheenjohtajalta tyrmäys

Orbánin jälkeen puhujanpönttöön nousi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Unkari on toiminut EU:n Ukraina- ja Venäjä-politiikassa jatkuvana jarruna, eikä Ursula von der Leyen peitellyt kyllästymistään.

Von der Leyen sanoi, että maailma on nähnyt Venäjän julmuudet sodassa.

– Silti on vielä joitakin, jotka syyttävät tästä sodasta hyökkääjän sijaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneita, hän sanoi.

Von der Leyen kysyi tämän jälkeen muun muassa, syyttäisivätkö nämä henkilöt unkarilaisia Neuvostoliiton hyökkäyksestä maahan vuonna 1956.

– Meillä eurooppalaisilla voi olla erilainen historia ja erilaiset kielet. Mutta ei ole olemassa mitään eurooppalaista kieltä, jossa rauha on synonyymi antautumiselle ja suvereniteetti on synonyymi miehitykselle, hän sanoi.

Von der Leyen myös otti kantaa Orbánin energiapoliittiseen näkemykseen. Hän huomautti, että vain päiviä Venäjän hyökkäyksen jälkeen kaikki EU-maat olivat vielä Ranskassa yhtä mieltä siitä, että Venäjän fossiilisesta energiasta pitäisi päästä eroon.

– Kaikki eivät kuitenkaan ole noudattaneet Versailles'n sitoumuksia. Sen sijaan erityisesti yksi jäsenmaa vain etsii vaihtoehtoisia tapoja ostaa fossiilisia polttoaineita Venäjältä, von der Leyen sanoi.

Lue myös: Unkarin Orbán masinoi EU-parlamenttiin kolmanneksi suurimman ryhmän – parlamentin suomalaiset konkarit arvioivat vaikutuksia

Ryhmäjohtajilta tiukkaa grillausta

Myös EU-parlamentin poliittisten ryhmien johtajilta kuultiin tiukkoja kommentteja Orbánille. 

Von der Leyenin komissio nojaa parlamentissa niin sanottuihin keskiryhmiin eli kokoomuksen kotiryhmään EPP:hen, sosialisteihin ja demokraatteihin, liberaalien Renew-ryhmään sekä jossain määrin vihreisiin.

EPP:n saksalainen ryhmäjohtaja Manfred Weber sanoi muun muassa, että Orbánin matkat muun muassa Venäjälle eivät ole olleet rauhanmatkoja vaan propagandashow itsevaltiaille. 

Sosialistien ja demokraattien espanjalainen ryhmäjohtaja Iratxe Garcia Perez puolestaan kritisoi sitä, että juuri Orbán nostaa toimiensa jälkeen esille seksuaalivähemmistöjen aseman.

Renew-ryhmän ranskalainen Valerie Hayer puolestaan katsoi, että Orbánin Unkari nojaa korruptioon.

– Mikä on järjestelmänne perusta? Sanonpa teille, että se on joukko huijauksia. Huijauksia, jotka maksavat omaisuuden unkarilaisille ja eurooppalaisille veronmaksajille.

Lue myös: Tutkija: Viktor Orbán uskoo Venäjän voittavan Ukrainassa – tällaisen kohtelun hän saanee Nato-kokouksessa

Tuoreimmat aiheesta

Viktor Orbán