Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut odotetusti pyrkivänsä jatkokaudelle kristillisdemokraattien (CDU) johdossa.
Samalla Merkel tavoittelee neljättä kauttaan Saksan liittokanslerina. Mikäli molemmat tavoitteet toteutuvat ja Merkel vie mahdollisen tulevan jatkokautensa loppuun, hänestä tulee pisimpään Saksaa maailmansodan jälkeen hallinnut liittokansleri yhdessä Helmut Kohlin kanssa.
Kohl oli liittokanslerina 16 vuotta vuodesta 1989 Berliinin muurin murtumiseen saakka.
-Tulevista vaaleista tulee vaikeammat kuin koskaan ennen sitten Saksojen yhdistymisen, koska maa on voimakkaasti jakautunut, Merkel sanoi.
Merkel myönsi, että päätöksen tekeminen ehdokkuudesta oli vaikeaa, ja sitä edelsi lähes loputtomalta tuntunut vaihtoehtojen vatvominen. Lopulta Merkel sanoi päätöksen syntyneen, koska hän koki velvollisuudekseen asettua ehdolle vaikeina aikoina.
Merkel sanoi myös olevansa selvillä niistä suurista odotuksista, joita häneen kohdistuu vakauden ylläpitäjänä brexitin ja Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen.
-Olen otettu, mutta samalla pidän kyllä myös groteskeina ja jopa absurdeina kommentteja, joiden mukaan minun tulisi johtaa koko vapaata maailmaa. Päämääräni politiikassa on kuitenkin ennen kaikkea työskennellä maani yhtenäisyyden puolesta, Merkel sanoi.
"Merkelille tarjotaan johtajuutta"
Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Merkelillä on hyvät mahdollisuudet jatkaa niin puolueensa kuin koko Saksan johdossa.
-Merkelin näytöt ovat vahvat - onhan hän rouva Eurooppa, Tiilikainen sanoo.
Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Berliinin-vierailun on Tiilikaisen mukaan tulkittu tarkoittavan sitä, että Saksa perii Obaman manttelin.
-Euroopan ja Saksan tehtäväksi jää ylläpitää liberaalia, suvaitsevaista, ihmisoikeuksia ja demokratiaa painottavaa maailmanjärjestystä. Sellaiselle politiikalle tarjoutuu paremmat mahdollisuudet, jos Merkel jatkaa.
Tiilikainen kuvaa liittokansleria käytännönläheiseksi konsensuksen rakentajaksi - piilojohtajaksi.
-Koska EU on vähän heikko, Merkelille ikään kuin tarjotaan johtajuutta. Merkel ei niin kauhean halukkaasti ota asemaa, mutta pitää kokonaisuutta kasassa ja vie sitä eteenpäin omalla tyylillään.
Vaikeuksista voittoon?
Saksan nykyisen hallituskoalition suosio punnitaan ensi vuonna liittopäivävaaleissa.
Merkelin suosiota on Saksassa viime aikoina jäytänyt hänen pakolaispolitiikkansa. CDU on niin ikään kokenut pahoja takaiskuja osavaltiovaaleissa ja kristillisdemokraattien baijerilaisessa sisarpuolueessa CSU:ssa on ollut avointa kapinointia Merkeliä vastaan.
CSU on vaatinut tiukkoja rajoituksia Saksaan päästettävien turvapaikanhakijoiden määrään.
Toisaalta politiikan tarkkailijat arvelevat, että saksalaiset saattavat valita vaaleissa sittenkin Merkelin tarjoaman vakauden, kun ulkomaailmaa ravistelee epävarmuus.
2:09