Historialliseen vaalivoittoon puolueensa johtanut liittokansleri Angela Merkel joutuu muodostamaan hallituksen joko sosiaalidemokraattien tai vihreiden kanssa. Vaaka kallistunee demarien puolelle, vaikka periaatteellisia esteitä yhteistyölle vihreiden kanssa ei enää ole
Yllätysvoitosta huolimatta Merkel veti koko vaali-illan ajan matalaa profiilia ja varoi selvästi ärsyttämästä tulevia mahdollisia hallituskumppaneita. Liittokansleri tyytyi hymyilemään hillitysti, kun vaali-illan aikana näytti pitkään siltä, että oikeisto saisi liittopäiville ehdottoman enemmistön.
Luonnollisen ja perinteisen koalitiopuolueen, vapaiden demokraattien (FDP) putoaminen liittopäiviltä ei sekään horjuttanut tyynesti esiintynyttä ja juhlinutta liittokansleria. FDP jäi alle viiden prosentin äänikynnyksen ennen muuta siksi, että se menetti ääniä konservatiivirintamalle (CDU/CSU).
Lähipäivinä Merkelin on etsittävä tappioita kärsineestä punavihreästä oppositiosta itselleen hallituskumppani. Vain sosiaalidemokraatit voivat lähteä hallitusneuvotteluihin selkä suorana. Puolue onnistui lisäämään kannatustaan lähes kolme prosenttiyksikköä. Sekä vihreät että vasemmistopuolue Linke menettivät. Äärivasemmisto voi laskea voitokseen sen, että se nousi Saksan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.
Todennäköisintä on, että Merkel muodostaa suuren koalition yhdessä sosiaalidemokraattien kanssa samalla tavalla kuin vuonna 2005. Nyt tosin liittokanslerin oma oikeistounioni on selvästi vahvempi kuin kahdeksan vuotta sitten.
Suuri suunta ei muutu
Voimasuhteiden muuttumisesta huolimatta CDU/CSU:n pitää tehdä sosiaalidemokraattien kanssa kompromisseja muiden muassa minimipalkkakysymyksessä, perhepolitiikassa ja koulutusasioissa. Euroalueen velkakriisin hoitamisessa Merkel ja demarit ovat sittenkin kohtuullisen lähellä toisiaan. Linjan hienoinen pehmentäminen ei välttämättä ole liittokanslerille vaikeaa. Suurta suunnan muutosta on kuitenkin turha odottaa.
Se on selvää, että Merkelin haastajaa, entistä valtiovarainministeriä Peer Steinbrückiä ei uudessa mahdollisessa suuressa koalitiossa nähdä. Steinbrück ilmoitti vaalikampanjan aikana, ettei hän ole käytettävissä, jos tällainen hallitusvaihtoehto toteutetaan.
Suuren koalition etuna olisi ylivoimainen enemmistö liittopäivillä ja toisaalta se voisi luottaa myös osavaltioiden edustajista muodostetun liittoneuvoston tukeen. Sosiaalidemokraateilla (SPD) on enemmistö liittoneuvostossa.
Ongelmaa henkilökemiasta
Jos Angela Merkel ottaisi koalitiokumppanikseen vihreät, myös hallituksen muodostamisessa tehtäisiin historiaa. Kun CDU/CSU päätti luopua ydinvoimasta, suurin ideologinen ero vihreiden ja oikeiston väliltä poistui. Muutamissa Saksan osavaltioissa puolueet ovat jo tehneet yhteistyötä kohtuullisen hyvällä menestyksellä.
Ongelmaksi tulee enemmänkin henkilökemia Merkelin ja vihreiden kärkipoliitikkojen, kuten entisten ministerien Jürgen Trittinin ja Renate Künastin välillä. Monet vihreät myös laskevat, että puolueelle saattaa käydä hallituksessa yhtä huonosti kuin liberaalipuolue FDP:lle, joka putosi sunnuntain vaaleissa liittopäiviltä.
Saksaan syntyy kohtuullisen varmasti hallitus lähiviikkoina, mutta neuvottelut eivät ole helpot. Sosiaalidemokraattien ja myös vihreiden on helppo kiristää Merkeliltä myönnytyksiä. Täydelliseen pattitilanteeseen ja uusiin vaaleihin tuskin kuitenkaan ajaudutaan.
Toimittajan kommentti: Merkel on kaikkea mitä Berlusconi ei ole
Kristillisdemokraateille ei ehdotonta enemmistöä
Saksalaismediat: Merkelille 311 paikkaa 630:stä
Murskavoittaja Merkel: Nyt on syytä juhlia!
Kommentti: Rautarouva määrää tahdin