Mers eli Middle East Respiratory Syndrome on 2000-luvun alkupuolella kauhua kylväneelle sarsille sukua oleva koronavirus. Ensimmäinen tunnettu tautitapaus on Saudi-Arabiasta keväältä 2012.
WHO:n mukaan mersiin on sairastunut noin 1 200 ihmistä 25 maassa. Toistaiseksi tauti on vaatinut vajaan 500 ihmisen hengen.
Mitkä ovat mersin oireet?
Toisin kuin sisartautinsa sars, mers ei tartu helposti ihmisestä toiseen – ainakaan vielä. Se toimii kuin perusflunssa ja hyökkää hengitysteihin.
Mersin oireita ovat kuume ja yskä, mutta niin vakavana, että ne voivat johtaa keuhkokuumeeseen tai munuaisten vajaatoimintaan. WHO:n mukaan oireisiin kuuluu myös ripuli.
Kuinka mers tarttuu?
Ihmisillä tauteja aiheuttavat koronavirukset tarttuvat hengitystie-eritteiden välityksellä. Mersin tartuntalähteestä ja -reiteistä ei ole vielä tarkkaa tietoa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viruksen leviäminen ihmisestä toiseen on rajoittunutta, ja saattaa vaatia erittäin läheisen kosketuksen sairastuneen henkilön kanssa.
Terveysviranomaiset on huolissaan mersistä sen taudinaiheuttamiskyvyn vuoksi. Yhdysvaltain kansallisen rokotus- ja hengitystiesairauksien keskuksen johtajan Anne Schuchatin mukaan peräti kolmannesta sairastuneista uhkaa kuolema.
WHO ei ole toistaiseksi asettanut mersin vuoksi matkustusrajoituksia.
Kamelit kantajina
Kameleita epäillään yhä vahvemmin mersin aiheuttajaksi. Virusten geneettisessä analysoinnissa tutkijat löysivät alalajin, joka vastasi täysin mersiin sairastuneen ihmisen virusnäytettä.
Saman tutkijaryhmän aikaisemman selvityksen mukaan lähes 75 prosenttia Saudi-Arabian kameleista kantaa virusta.
Vielä viime kuussa WHO totesi, ettei ole tiedossa, kuinka tauti tarttuu ihmiseen.
Vuodenajalla merkitystä?
Viranomaisten havaintojen mukaan mers-tapaukset lisääntyvät keväällä. Sama ilmiö oli havaittavissa myös viime vuonna.
Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tiedossa, liittyykö tapausten lisääntyminen vuodenaikaan vai vain siihen, että virus muuttuu helpommin tarttuvaksi.
Miten hoidetaan?
Mersiä vastaan ei ole rokotetta eikä lääkehoitoa. Hoito on oireenmukaista ja saattaa vaatia tehohoitoa.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sairaustapauksista 27 prosenttia johtaa kuolemaan.
Miten estää tartuntoja?
THL:n ohjeiden mukaan tärkein keino ehkäistä tartuntoja on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kädet tulee pestä riittävän usein vedellä ja tarvittaessa saippualla sekä tarvittaessa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta.
Lisäksi tulee välttää mahdollisuuksien mukaan läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio.
Lähteet: THL, WHO, CNN