Onko koronavirus pahempi kuin sars tai kausi-influenssa? Näin moni koronaan sairastunut todella kuolee tautiin

2:39imgTältä näyttävät erot kuolleiden määrässä.imago images/Xinhua/ All Over Press
Julkaistu 12.02.2020 20:32
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Jere Silfsten

jere.silfsten@mtv.fi

Koronavirukseen on kuollut jo yli 1 100 ihmistä. Vaikka tauti on levinnyt laajalti Kiinassa ja myös sen ulkopuolella, ei se ole yhtä tappava kuin Aasiassa 2000-luvun alkupuolella levinnyt sars.

Ensimmäiset sars-tartunnat todettiin Guangdongin alueelta Kiinasta marraskuussa 2002. Varsinainen epidemia levisi vuoden 2003 muutamien kuukausien aikana Kaakkois-Aasiassa. Kiinan lisäksi tauti levisi lähinnä Kanadan kiinalaisyhteisöissä.

Tauti levisi ihmiseen Kiinassa ruoaksi käytetyistä sivettikissoista. Erikoista sarsissa oli, että noin 20 prosenttia sairastuneista oli sairaalassa potilaita hoitaneita.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen mukaan tautiin sairastui 8 096 ihmistä, joista kuoli 774.

Lue myös: Koronavirus pilasi helsinkiläisen Jeren ja kavereiden kauan odottaman lomareissun – Filippiinit vaihtuivat Malagaan: ”Talvesta pakenemista oli odotettu hartaasti”

Mers-tapauksia todetaan yhä

Noin kymmenen vuotta sarsin jälkeen ihmisellä todettiin mers-tartunta. Mersiä ei voi ilman laboratoriotutkimuksia erottaa sarsista. Sarsin tavoin merskin on siirtynyt eläimestä ihmisen taudinaiheuttajaksi.

Toisin kuin sarsia mers-tapauksia todetaan yhä ihmisillä, kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin huippuvuoden 2014 jälkeen. WHO:n mukaan mersiin on sairastunut 2 494 ihmistä, joista tautiin on kuollut 858.

Tällä hetkellä tiedossa olevia koronavirustapauksia on noin 45 000, ja tautiin on kuollut noin 1 100 ihmistä.

Koronaviruksen tartuntalukuna kuvattava R0-luku on eri arvioiden mukaan 1,4–2,5. Luku kertoo sen, kuinka monta muuta henkilö yksi sairastunut voi keskimäärin tartuttaa.

Influenssaan kuolee Suomessa vuosittain noin 500 ihmistä

Terveyden ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra MTV kertoi tammikuussa MTV Uutisille, että koronaviruksen R0-luku on matalampi kuin esimerkiksi sars-viruksella.

Savolainen-Kopra rauhoitteli suomalaisia, ettei koronaviruksen kanssa ole syytä erityiseen huoleen.

– On hyvä pitää mielessä, että samaan aikaan, kun puhutaan Wuhanin koronaviruksesta, meillä kiertää useita erilaisia hengitystieviruksia Suomessakin, ja influenssakausi on parhaillaan päällä.

Esimerkiksi kausi-influenssaan kuolee Suomessa vuosittain noin 500 ihmistä. Näistä valtaosa koskee huonokuntoisia ja iäkkäitä ihmisinen, joiden perussairaudet huononevat äkillisesti influenssa aikana.

Lähde: terveyskirjasto.fi 

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus