Metsäjätin johtajalta ymmärrystä Elokapinalle, vaikka protestit häiritsevät tehtaita: "Pitää pystyä sietämään"

1:06img
Näin Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä kommentoi Elokapinan toimintaa
Julkaistu 21.10.2023 16:44
Toimittajan kuva

Joonas Turunen

joonas.turunen@mtv.fi

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä kommentoi MTV:lle ympäristöliike Elokapinan tempauksia, joissa liikenne yhtiön Kemin sellutehtaalle on pysäytetty. Hämälä kritisoi myös hallituksen kaavailemaa kolmen kuukauden sääntöä työperäiseen maahanmuuttoon.

Lauantaina MTV:n Uutisextrassa vieraillut Metsä Groupin toimitusjohtaja Ilkka Hämälä ei kaunistele asiaa: sellun ja kartongin laskenut kysyntä syö alan kannattavuutta, ja markkinatilanne on juuri nyt vaikea. Silti yhtiössä on edelleen luottoa tulevaan liiketoimintaan.

Täytyy muistaa, että toimimme eri markkina-alueilla Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Markkinan heikkous on erityisesti eurooppalainen ilmiö. Pohjois-Amerikassa tilanne on ollut normaalimpi. Viime viikkoina on nähty esimerkiksi sellun hintojen kääntyneen Aasiassa kasvuun. Se on yksi positiivinen merkki, mutta kyllä tämä yleistilanne säilyy Euroopassa varsin vaimeana, Hämälä totesi.

Yhtiön mukaan hallitus ajaa hyviä muutoksia työmarkkinoille. Metsäala vaatii kuitenkin paljon kausityötä – maahanmuuttajille kaavailtu kolmen kuukauden takaraja uuden työn löytymiselle saa osakseen arvostelua.

Tietysti yritysten haaste on, että saamme Suomeen tulijat viihtymään muualla kuin pelkissä kasvukeskuksissa. Pitää miettiä, miten työstä saadaan houkuttelevaa ympäri Suomea, Hämälä sanoo

Eli onko niin, että hallituksen suunnittelema kolmen  kuukauden sääntö on mielestänne liian lyhyt?

Kyllä se on lyhyt.

Hämälä: Ympäristöjärjestöjen kanssa on hyvä pyrkiä keskusteluun

Metsäyhtiötä on kritisoitu liiallisesta puunkäytöstä. Esimerkiksi Elokapina pysäytti syyskuussa liikenteen yhtiön jättimäiselle Kemin sellutehtaalle. Hämälän mukaan tehtaan puuvarannot tulevat pääosin pohjoisen talousmetsistä, mutta hänellä on myös ymmärrystä Elokapinan asiaa kohtaan.

Minusta kaikki aktivismi ja mielipiteiden esiin tuominen on positiivinen ilmiö. Ja kyllä Elokapinakin viestii asioita ja kiinnittää huomiota siihen, että kehitystä pitää maailmassa tapahtua, metsätaloudessa ja metsäasioissa erityisesti, Hämä sanoo.

Yleisesti hän toteaa, että Metsä Group ja koko metsäala on pyrkinyt aktiivisesti vuorovaikutukseen ympäristöjärjestöjen kanssa. Vakiintuneemmilla järjestöillä on jo suora keskusteluyhteys yhtiön kanssa. Hämälä uskoo siihen, että vuorovaikutusta kannattaa jatkaa. 

Elokapina on saanut myös rahoitusta esimerkiksi Koneen säätiöltä. Hämälä ei ota kantaa yksittäisen säätiön rahoituspäätöksiin, mutta toteaa, että Suomessa on oikeus osoittaa mieltä.

Laissa on määritelty rajat, joissa mieltä voi osoittaa, eli kohtuutonta haittaa ei voi aiheuttaa. Minusta tällaiset lyhytkestoiset mielenilmaukset vaikka meidän tehtaiden ympäristössä, niin kyllä ne on asioita, joita meidän pitää kyetä sietämään, Hämälä toteaa.

Katso koko jakso MTV Katsomossa.

Lue lisää aiheesta: Koneen säätiö antoi Elokapinalle 200 000 euroa apurahaa – kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista ei pidä sitä hyvänä asiana

Lue lisää aiheesta: Kiistelty kolmen kuukauden sääntö ei saa kannatusta maahanmuuttajalta – ”Se on aivan liian lyhyt aika eikä realistista”

Tuoreimmat aiheesta

Metsäteollisuus