Amfetamiini palasi rajusti takaisin: Kuvat kertovat tylyn totuuden Suomen huumekriisistä

Mitä jätevedet kertovat pääkaupunkiseudun huumetilanteesta? 8:37
Mitä jätevedet kertovat pääkaupunkiseudun huumetilanteesta sekä vaarallisen alfa-pvp:n yleistymisestä muualla Suomessa?

Alfa-pvp eli "peukku" yleistyy Suomen huumepiireissä, mutta siihen verrattava amfetamiini on yhä selvästi suositumpi – ja yleistynyt räjähdysmäisesti tänä vuonna. 

Tämän todistavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimukset. Amfetamiinin käyttö lähti suurten huumetakavarikkojen ja sitä seuranneiden saatavuusongelmien takia laskuun 2020-luvulla, mutta nyt käyttö on uudessa nousussa etenkin Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa.

Kun amfetamiinin käyttö laski, alfa-pvp sai entistä merkittävämmän jalansijan.

Alfa-pvp on keskushermostoa kiihottava huumausaine, joka perinteisistä huumeista muistuttaa eniten amfetamiinia. Käyttöannokset ovat pienempiä kuin amfetamiinilla, sama päihdyttävä vaikutus, mutta sitä otetaan useammin, THL:n johtava asiantuntija Teemu Gunnar kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Amfetamiinin paluu ei suinkaan ole hyydyttänyt vaarallisen "peukun" käyttöä, vaan kyseisten aineiden käyttö yhteensä on selvässä kasvussa. Gunnarin mukaan tämä sekä alfa-pvp:n yleistyminen näkyvät myös huumerattijuopumusten ja huumeisiin liittyvien kuolemantapausten määrän kasvuna.

Gunnarin mukaan alfa-pvp:n käyttö keskittyy toistaiseksi Etelä- ja Lounais-Suomeen, ei tosin pelkästään isoihin kaupunkeihin. Esimerkiksi Huittisten jätevedestä löytyi ainetta suhteessa väkilukuun merkittävästi. Yleistyminen muualla maassa on kuitenkin vain ajan kysymys, asiantuntija arvioi. 

Muuntohuumeita tuotetaan pääasiallisesti Kiinassa. Alfa-pvp:n tuotantomäärät ovat jo niin isoja, ettei Gunnarin mukaan kaikki voi kuitenkaan tulla Suomen ja Euroopan markkinoille niin kaukaa. Gunnar epäilee, että isompi muuntohuumetehdas voi sijaita Euroopassakin.

Nykyisin projektityöntekijänä Aseman Lapset ry:ssä työskentelevä Tomas Luoto käytti itse aiemmin huumeita vuosikaudet. Nyt hän on ollut kuivilla jo useita vuosia ja auttaa muita päihteidenkäyttäjiä. Luodon mukaan nykyisin käytettävä peukkuhuume on erittäin vaarallinen. Hän on itsekin käyttänyt aiemmin alfa-pvp:tä.

– Amfetamiinin kanssa kestää vuosikausia, ennen kuin se aiheuttaa pysyvää psykoosia tai vainoharhaisuutta. Peukun kanssa se tapahtuu todella nopeasti, se voi tapahtua vain muutamissa päivissä tai viikoissa, että käyttäjä muuttuu psykoottiseksi. Minua pelottaa tuollaiset aineet, Luoto sanoi MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat