Ranskassa yli 100 000 protestoi uutta pääministeriä vastaan – Macronia syytetään "vallankaappauksesta"

Vasemmisto kokee Macronin varastaneen vaalit, kun tämä ei suostunut nimittämään vaalit voittaneen NFP:n ehdokasta pääministeriksi.

Ranskassa yli 100 000 vasemmiston kannattajaa protestoi lauantaina Michel Barnierin pääministerinimitystä vastaan. Samalla mielenosoittajat syyttivät presidentti Emmanuel Macronia "vallankaappauksesta".

Sisäministeriön mukaan mielenosoituksiin osallistui ympäri Ranskan 110 000 ihmistä, kun taas vasemmiston mukaan heitä oli paljon enemmän. Pariisissa mielenosoitukseen osallistui sisäministeriön mukaan noin 26 000 ihmistä. Pienempiä mielenosoituksia oli muun muassa Nantesissa, Nizzassa, Marseillessa ja Strasbourgissa.

Macron nimitti torstaina 73-vuotiaan entisen ulkoministerin Barnierin pääministeriksi. Barnier oli aiemmin näkyvästi esillä Britannian EU-erosta käydyissä neuvotteluissa EU:n pääneuvottelijana.

Barnier edustaa perinteistä Tasavaltalaiset-konservatiivipuoluetta, joka on osa Macronin keskustaoikeistolaista Yhdessä-vaaliliittoa. Hän sanoi perjantaina olevansa valmis nimeämään ministereitä kaikista poliittisista suunnista, mukaan lukien vasemmiston edustajia.

"Viides tasavalta on luhistumassa"

Suurimmaksi ryhmäksi kesä–heinäkuun vaihteessa pidetyissä ennenaikaisissa vaaleissa noussut vasemmiston ja vihreiden Uusi kansanrintama NFP otti vastaan Barnierin nimityksen tyrmistyksellä. NFP halusi pääministeriksi 37-vuotiaan taloustieteilijän Lucie Castets'n, jota Macron ei kuitenkaan suostunut nimittämään. Macron perusteli kieltäytymistään sillä, ettei Castets selviäisi parlamentin luottamuslauseäänestyksessä.

Laitavasemmistolaisen Alistumaton Ranska -puolueen johtaja Jean-Luc Melenchon ja muut vasemmistokoalition liittolaiset kehottivat ihmisiä lähtemään kaduille lauantaina vetoamalla siihen, että vaalit oli "varastettu ranskalaisilta".

Monet mielenosoittajat suuntasivat vihansa Macronia kohtaan, ja jotkut vaativat hänen eroaan.

– Viides tasavalta on luhistumassa, sanoi 21-vuotias mielenosoittaja Manon Bonijol. Viidennellä tasavallalla viitataan Ranskan valtiojärjestykseen, joka on ollut voimassa vuoden 1958 perustuslakiuudistuksesta lähtien.

– Äänensä käyttäminen on hyödytöntä niin kauan kuin Macron on vallassa, hän lisäsi.

Katso myös: Ranskassa vasemmisto on vaalivoittaja – edessä on vaikea hallituksen muodostaminen.

Juttua ja otsikkoa päivitetty kauttaaltaan 8.9. kello 8.31.

Lue myös:

    Uusimmat