Mielentilatutkimus syynää ihmisen koko elämän – kestää viikkoja ja sisältää kokeita ja aivokuvauksia

Tutkittavan elämää seurataan jopa neljän kuukauden ajan. Siinä ei pysty huijaamaan, vakuuttaa asiantuntija. Lehtikuva
Julkaistu 18.07.2015 12:10
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Rikoksesta syytetyn mielentilatutkimus kestää keskimäärin kaksi kuukautta. Tutkittavan käyttäytymistä ja vuorovaikutusta seurataan sairaalan osastolla 24/7. Tutkimuksessa huijaaminen on käytännössä mahdotonta.

–Kun ihmistä seurataan kahden kuukauden ajan jatkuvasti, se mahdollisuus, ettei jäisi kiinni huijaamisesta, on äärimmäisen pieni, sanoo Helsingin yliopiston oikeuspsykiatrian professori Nina Lindberg.

Lindberg itse on ollut mukana tekemässä kymmeniä mielentilatutkimuksia. Lisäksi hän on muuten perehtynyt satoihin tutkimuksiin.

Mielentilatutkimus edellyttää erikoisosaamista. Siihen osallistuvat senioritason oikeuspsykiatrian erikoislääkäri, psykiatriaan erikoistuva lääkäri, kriminaalipsykologiaan erikoistunut psykologi, sosiaalityöntekijä, kaksi sairaanhoitajaa ja nykyisin myös toimintaterapeutti.

LehtikuvaMTV3/Lehtikuva

–Tutkimusta tekee moniammatillinen tiimi. Kukaan ei ole yksin vastuussa. Tutkittavaa seuraa ja haastattelee moni henkilö ja kun nämä tiedot yhdistetään, tiedetään, kertooko tutkittava elämäntarinansa loogisesti vai värittääkö tai muuttaako hän kertomustaan, Lindberg sanoo.

Aivokuvauksia ja laboratoriotutkimuksia

Rutiinitoimiin mielentilatutkimuksessa kuuluvat aivosähkökäyrä, psykologiset testit ja laboratoriokokeet.

Verikokeista voidaan havaita esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, joka saattaa aiheuttaa masennusta. Samoin selviää, jos ihminen on käyttänyt pitkään päihteitä.

–Kun ihminen määrätään mielentilaan, tutkivalla yksiköllä on oikeus tilata ilman tutkittavan lupaa kaikki hänen terveystietonsa, kuten aiemmat sairauskertomukset sekä Kela- ja apteekkitiedot, Lindberg kertoo.

Lehtikuva

Tutkittavan kirjallinen lupa tarvitaan lomakkeisiin, joilla kerätään lisätietoa ja selvitetään henkilön käyttäytymistä ja luonnetta lapsuudesta aikuisuuteen.

Lomake voidaan lähettää henkilön lähiomaisille, sukulaisille, ystäville tai vaikka opettajille. Lähes poikkeuksetta lupa tutkittavalta tulee.

–Yleensä ihmiset tulevat mielentilatutkimukseen omasta halustaan ja motivoituneina ja haluavat selvittää asiat perinpohjin, Lindberg kertoo.

Raskaus ja synnytyskin käydään läpi

Kaksi kuukautta ei aina riitä, jos tarvitaan lisää esimerkiksi henkilön pään kuvantamistutkimuksia. Maksimissaan mielentilatutkimus saa kestää neljä kuukautta. 

–Lisäaikaa saatetaan tarvita tarkempia neuropsykologisia tutkimuksia ja aivokuvauksia varten. Yleensä silloin halutaan selvittää esimerkiksi, minkätyyppistä dementiaa tutkittava mahdollisesti sairastaa, Lindberg kertoo.

Kaikkiaan mielentilatutkimuksessa perataan ihmisen koko elämän kaari syntämästä jopa edelliseen sukupolveen. 

–Selvitetään, onko siellä ollut sairastamista tai päihdeongelmaa. Tai onko raskaus ja synnytys sujuneet normaalisti. Onko ihminen saanut toimeentulotukea, onko ollut velkoja ja niin edelleen, Lindberg sanoo.

abortti, raskausLehtikuva

Yhden tutkimuksen hinta 25 000 euroa

Mielentilatutkimuksen lausunnossa lääkäri esittää käsityksensä siitä, millainen tutkittavan psyykkinen tila on syytteenalaisen teon hetkellä ollut.

Onko tutkittavalla ollut tekoaikana tai ajankohtaisesti mielenterveyden häiriöitä?

Mikä on tutkittavan syyntakeisuus?

Onko henkilö tahdosta riippumatoman psykiatrisen hoidon tai kehitysvammahoidon tarpeessa?

Voiko hän edustaa itseään oikeudessa?

Lausunnon valmistumisen jälkeen sen tutkivat THL:ssä psykiatrian erikoislääkärit ja juristi.

Mielentilatutkimus on tarkin Suomessa tehtävä psykiatrinen tutkimus. Yhden tutkimuksen hinta on noin 25 000 euroa.

–Mielentilatutkimusten laatu on Suomessa hyvä, Lindberg sanoo.

Lindbergin mukaan samalla kun tutkimukset ovat vähentyneet, vaikeita ja monimutkaisia tapauksia tulee entistä enemmän.

–Helppoja tapauksia ei olekaan. Varsinkin HUS:n piirissä tutkittavina on paljon ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Näissä tapauksissa myös kulttuurierot tulevat esille ja ne ovat siksi erittäin haasteellisia.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos