Mies järjesti ampumatarvikkeita Venäjälle: Kiikaritähtäin paljasti puuhat Vaalimaan rajanylityspaikalla

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen on tuomittu ehdolliseen vankeuteen siitä, että hän järjesti ampumatarvikkeita Venäjälle toissa vuonna.

Kymenlaakson käräjäoikeuden eilen antaman tuomion mukaan 47-vuotias mies kuljetti ja suunnitteli kuljettavansa Suomesta Venäjälle yhteensä yli 55  000 euron arvosta ampumatarvikkeita, kuten luoteja ja hylsyjä. Vientireissuja oli useita, mutta lopulta mies pysäytettiin Vaalimaan rajanylityspaikalla elokuussa 2022.

Hänen hallustaan löytyi runsaat 2 000 euroa käteistä sekä kiikaritähtäin, jota hän oli kuljettamassa maasta. Hän ei ollut ilmoittanut tuotteiden tai käteisen viennistä viranomaisille.

Euroopan unioni on kieltänyt aseiden, niiden osien sekä patruunoiden ja patruunoiden osien viennin Venäjälle. Syynä ovat Venäjän toissa vuonna Ukrainassa käynnistämä hyökkäyssota ja sitä edeltänyt sota Itä-Ukrainassa.

Kertoi tuoneensa ampumaurheilutarvikkeita

Syyttäjä nosti miestä vastaan syytteen säännöstelyrikoksesta, törkeästä säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta. Hän kiisti kaikki syytteet ja vaati niiden hylkäämistä.

Mies kertoi oikeudelle, että hänen tuttavansa pyysi toimittamaan patruunoiden osia hänelle Pietariin. Tuttava omisti ampumaurheilukerhon, ja mies kertoi oikeudessa, että kyseiset tarvikkeet olivat menossa ampumaurheilukäyttöön. Mies kertoi, että tuttavan mukaan tarvikkeiden oli määrä jatkaa matkaa lopulta Pietarista Georgiaan, mutta jatkokuljetuksesta olisi lopulta vastannut toinen ihminen.

Syytetty kertoi, että hänelle oli luvattu välityspalkkio tarvikkeista, jotka hän toi Suomesta. Mies kertoi hankkineensa tavarat nettikaupoista. Hänellä oli ollut Kotkassa varasto, jossa hän oli säilönyt tavaroita väliaikaisesti. Mukana ollut käteinen ei miehen mukaan liittynyt hänen liiketoimintaansa.

Tuomion perusteella miehen hankinnoista kulkeutui kuitenkin tieto viranomaisille, kun ampumatarvikkeita kauppaava yritys teki hänen tilauksistaan ilmoituksen poliisille. Oikeudessa syytetty vetosi myös tietämättömyyteensä vientisäännöistä, mutta kertoi kuitenkin piilottaneensa tarvikkeet autoonsa rajalla.

Oikeus: Erityisen suunnitelmallista

Kymenlaakson käräjäoikeuden mukaan sillä ei lopulta ollut merkitystä, oliko kyseessä vain kauttakulkua Venäjältä Georgiaan, koska Venäjällä oleva asiakas sai päättää niiden jatkokäytöstä. Oikeus myös arvioi miehen osaavan hankkia tietoa vientisäännöistä, koska hän oli toiminut vientialalla aiemminkin.

– Käräjäoikeus katsoo, että rikos on tehty lisäksi erityisen suunnitelmallisesti, kun otetaan huomioon tuotteiden rahoituksen järjestäminen, niiden hankkiminen, välivarastointi ja kuljettaminen Venäjälle autoon piilotettuna, oikeus totesi.

Lisäksi oikeus kiinnitti huomiota siihen, että kiikaritähtäimen valmistanut yhtiö markkinoi myyneensä kyseistä tähtäintä myös Saksan armeijalle. 47-vuotias mies tuomittiin kaikista syyttäjän nostamista syytteistä yhteensä kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat