Mies, ovatko nämä lihakset kunnossa? Seksuaaliterapeutti vinkkaa harjoittelun hyödyistä: "Mahdollistaa aivan uudenlaisia tapoja nauttia seksistä"

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
Onko jokaisella miehellä joskus erektio-ongelmia?

Lantionpohjalihaksista huolehtiminen ei ole vain naisten juttu. Lue, miksi myös miesten tulee huolehtia alapään lihaksista.

Lantionpohjalihaksista puhuttaessa jaetaan yleensä jumppavinkkejä naisille, sillä lantionpohjalihasten hyvällä kunnolla on suuri merkitys. Terveyskirjaston mukaan naisten lantionpohjan ongelmat saattavat vaivata jopa kolmasosaa aikuisisita naisista, ja vaivat yleistyvät iän myötä.

Niinpä alapään jumppaa kannattaa tehdä jo ennen kuin mitään ongelmia tulee, sillä ajan kuluessa heikko lantionpohja voi aiheuttaa naisille esimerkiksi lantionpohjan laskeumia, virtsanpidätyskyvyttömyyttä, alaselän kipuja sekä seksielämän laimentumista. Nappaa jumppavinkit tästä artikkelista tai alla olevilta videoilta.

Entäs sitten miehet?

Naisten lantionpohjasta puhuttaessa miesnäkökulma onkin jäänyt taka-alalle toteaa Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen. Toisin kuin miehille, naisille on esimerkiksi kehitetty erilaisia apuvälineitä, kuten vaikkapa geishakuulat, lantionpohjalihasten treenaamiseen.

Ja jos naisella lirahtaa hieman pissaa pöksyyn, kun naurattaa, viestii se siitä, että lantionpohjatreenille olisi kenties tarvetta. Miehillä nämä lihakset eivät kuitenkaan vaikuta yhtä merkittävästi virtsan pidätyskykyyn, ja miesten onkin hankalampi arvioida lantionpohjalihastensa kuntoa, vaikka kuinka naurattaisi.

Alapään lihaksia tarvitaan kuitenkin muuhunkin kuin vain virtsaa pidättämään, hyvät lantionpohjalihakset tuottavat nimittäin nautintoa myös petileikkien tuoksinassa.

– Nykyään naistenkin keskuudessa lantionpohjasta ja sen lihaksista puhutaan yhä enemmän seksuaalisen nautinnon näkökulmasta, ja keskusteluun kannustetaan mukaan myös miehiä, Lavikainen kertoo tiedotteessa.

Miten lantionpohjalihasten kunto näkyy miesten seksuaalisessa nautinnossa?

Lantionpohjalihasten treenaamisen myönteiset vaikutukset liittyvät monellakin tapaa myös miehen seksuaaliseen nautintoon. Vahvoissa lihaksissa on esimerkiksi parempi verenkierto ja tuntoherkkyys. Lisäksi vahvojen lihasten ansiosta penis on erektiossa tukevampi. Jos lantionpohjalihaksiaan kykenee hallitsemaan, voi vaikuttaa myös ejakulaationsa voimakkuuteen ja herkkyyteen. Kykeneepä mies tällöin tuottamaan nautintoa myös seksikumppanilleen.

– Taitava lantionpohjalihasten käyttö parantaa paitsi oman myös kumppanin seksielämän laatua: mies voi paikallaan ollessaan nostaa penistään lantionpohjalihaksilla esimerkiksi yhdynnän aikana ja mahdollistaa näin aivan uudenlaisia tapoja nauttia seksistä, Lavikainen vinkkaa.

Miestenkin sopii harjoittaa lantionpohjalihaksiaan jo nuoresta iästä lähtien. Heikot lantionpohjalihakset voivat olla yksi osasyy miesten erilaisiin vaihdevuosien haasteisiin, kuten erektiohäiriöihin. Yksin ne eivät kuitenkaan sellaista aiheuta. Vahvat lantionpohjalihakset voivat ehkäistä esimerkiksi virtsan jälkitippumista vanhemmilla miehillä.

Mies, näin pidät huolta lantionpohjalihaksistasi

Jotta lantionpohjalihaksia voi treenata, ne pitää ensin tunnistaa. Seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vinkkaa, että tämä harjoitus onnistuu niin seisten kuin istuenkin:

Tunnistele peräaukon ja kivesten välistä aluetta sormin ja supista peräaukkoa. Kun kivekset nousevat ylöspäin ja/tai liikkuvat taakse, lantionpohjalihakset ovat löytyneet.

Voit myös kokeilla seistä haara-asennossa ja koittaa katkaista virtsasuihkun.

Treeniä, treeniä: Yhdistä voimaharjoittelu nostotilanteisiin

Sitten voitkin aloittaa treenin. Voit treenata lantionpohjalihaksiasi erilaisilla voima- sekä nopeus-voimaharjoitteilla. Niissä lihaksia supistetaan ja rentoutetaan tietoisesti.

Kun hallitset erilaiset harjoitustekniikat, voit tehdä niitä missä vain. Yhdistä voimaharjoittelu esimerkiksi erilaisiin nostotilanteisiin. Supista lihaksiasi ennen kuin kumarrut tai nostat ja pidä supistusta yllä. 

Ja liikuntahan kannattaa aina. Lantion liikkuvuuden kannalta hyviä kuntoilumuotoja ovat  Lavikaisen mukaan esimerkiksi jooga, sauvakävely sekä hiihto. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Kaalimato, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat