Heikot lantionpohjalihakset yhdistetään helposti synnyttäneisiin naisiin. Heikot lantionpohjalihakset voivat kuitenkin koskettaa ketä tahansa, ikään tai sukupuoleen katsomatta.
Lantionpohjalihakset ovat yhteydessä syviin vatsa- ja selkälihaksiin, ja niillä on monta tärkeää tehtävää.
– Lantionpohja koostuu ohuista lihaksista, jotka muodostavat ikään kuin kulhon. Se tukee elimiä, kuten vaginaa, rakkoa, kohtua, peräsuolta ja virtsaputkea, taustoittaa urogynekologiaan erikoistunut lääketieteen tohtori Sarah Collins Popsugarille.
Kuten mitkä tahansa muutkin lihakset, myös lantionpohjalihakset voivat olla heikot tai puolestaan liian kireät.
– Lantionpohja on tärkeä kaikille, olit sitten synnyttänyt tai et, toteaa Karah Charette, fysioterapian tohtori sekä lantionpohjan terveyden erikoisasiantuntija.
– Raskaus vaikuttaa suuresti lantionpohjaan. Lapsettomatkaan ihmiset eivät kuitenkaan ole immuuneja lantion kivuille, virtsankarkailulle ja muille lantionpohjan ongelmille, Charette jatkaa.
Lantionpohjalihaksiin voivat vaikuttaa myös esimerkiksi leikkaukset, vammat tai stressi.
Popsugarin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan seuraavat oireet ovat yleisiä, kun vaivana ovat heikot lantionpohjalihakset:
1. Virtsankarkailu
2. Ponnistusinkontinenssi eli virtsankarkailu aivastaessa, yskiessä tai urheillessa
3. Kivut lantion alueella
4. Virtsatessa tai ulostaessa tunne siitä, ettet saa kaikkea ulos
5. Pidätysvaikeudet
6. Gynekologiset laskeumat
7. Kipu seksin ja/tai orgasmin aikana
8. Kipu virtsaamisen aikana
Epätavallisempia oireita ovat kivut alaselän alueella, kiveksissä tai nivusissa.
Näin vahvistat heikkoja lantionpohjalihaksia
Lantionpohjalihaksia voi vahvistaa erilaisilla harjoitteilla. Parasta olisi hankkia henkilökohtainen harjoitteluohjelma, jottet vahingossa treenaa lihaksia liikaa. Tietämättömyys voi pahimmillaan aiheuttaa lisää vaivoja, kuten lihasten kouristelua.
– Lihakseen voi ilmaantua kireyttä tai se voi alkaa kouristella. Tästä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun lihas on yliaktiivisessa tilassa, se ei pysty rentoutumaan, mikä voi johtaa lihaksen heikkenemiseen ajan myötä, sanoo fysioterapeutti Jenna Walton.
Urologi Helen Bernie suosittelee lantionpohjalihasten hoitamiseen päivittäistä venyttelyä sekä pilatesta. Karah Charette puolestaan varoittelee suosituista kuulista, jotka on tarkoitettu lantionpohjalihasten vahvistamiseen.
– Useat harjoittelevat kuulilla väärin tai turhaan. Suurella osalla ihmisistä on kireä ja jännittynyt lantionpohja, mitä kuulilla harjoittelu voi pahentaa sekä aiheuttaa oireita, kuten virtsankarkailua ja kipuja, Charette kertoo.
Charette kehottaakin hakeutumaan vaivojen kanssa aina lääkärin arvioitavaksi, jotta lantionpohjan tarpeet voidaan selvittää.
LUE MYÖS: Saako treenaaminen aikaan karmean pissahädän ja vahinkolirahduksen? Et ole yksin – tässä voi piillä syy
Lue kaikki lifestyle-artikkelit
Lähde: Popsugar, Käypä hoito